Duurzaam wonen dankzij isolatie

George Gough
dinsdag 18 maart 2014, Geschatte leestijd: 2min

Eerder schreven wij al dat Nederland in 2030 voor honderd procent duurzaam zou moeten zijn. Volgens onderzoekers moeten we heel snel de uitstoot van broeikasgassen beperken, omdat het klimaat anders te erg verandert. Dit kan als we het vijf keer anders gaan doen. Eén van deze maatregelen is het anders wonen. Urgenda, een non-profitorganisatie voor duurzaamheid, zegt dat alle huizen goed geïsoleerd moeten zijn. Wij leggen het uit.

U kunt uw huis op verschillende manieren isoleren: met vloer-, gevel-, dak- en spouwmuurisolatie en kunststof kozijnen. Door deze maatregelen toe te passen, spaart u geld én het milieu. Als u uw huis isoleert, moet u zorgen voor goede ventilatie. Er geldt tot 1 januari 2015 een verlaagd btw-tarief voor onderhoud en renovatie van uw woning. Daar valt isolatie ook onder. U kunt uw huis op de volgende manieren isoleren:

Vloerisolatie

Zo’n 15% van de warmte in huis gaat verloren via uw vloeren. Hartstikke zonde, want u moet meer stoken, de CO2-uitstoot wordt vergroot en u verliest veel geld. Daarom is het slim om uw vloeren te laten isoleren. Vloeren kunnen op meerdere manieren geïsoleerd worden. Op welke manier dat bij u gebeurt, ligt aan uw woning en situatie. Een vloerisolatiespecialist kan u hier alles over vertellen. Het isoleren van uw vloer is meestal binnen één dag gebeurd.

Kosten vloerisolatie

Uw vloer laten isoleren kost ongeveer €25 per vierkante meter. U bespaart gemiddeld €0,25 per vierkante meter per maand, wat neerkomt op €3 euro per m² per jaar. U verdient uw vloerisolatie dus tussen de 5 - 8 jaar terug en daarna profiteert u van blijvende besparingen!

U kunt ook bij uw gemeente navragen of u recht heeft op subsidie.

Gevelisolatie

Bij het isoleren van uw buitengevel, wordt isolatiemateriaal aan de buitenkant van uw woning aangebracht. Een stukadoor maakt uw gevel daarna mooi met een sierpleister. Doordat het aanzicht van uw woning verandert, heeft u vaak wel een vergunning nodig.

Kosten gevelisolatie

Het is lastig te zeggen wat u voor het isoleren van uw buitengevel moet betalen. Dat hangt af van uw wensen en het bedrijf dat uw klus komt uitvoeren. Momenteen profiteert u wel van een laag btw-tarief op arbeidskosten van 6%.

U kunt ook bij uw gemeente navragen of u recht heeft op subsidie.

Dakisolatie

Een deel van de warmte in huis gaat via het dak verloren. U kunt aan de binnenzijde of buitenzijde van het uw dak isolatiemateriaal aanbrengen.

Kosten dakisolatie

Gemiddeld liggen de kosten van dakisolatie inclusief materialen en installatie tussen de 20 en 60 euro per m². De prijst hangt af van het materiaal en of u de binnenkant of buitenkant van het dak wilt isoleren.

U kunt ook bij uw gemeente navragen of u recht heeft op subsidie.

Voordelen isolatie

Als u uw huis goed isoleert, wordt uw wooncomfort sterk vergroot. U profiteert meteen van de volgende voordelen:

  • de temperatuur in huis blijft aangenaam, in de zomer blijft het langer koel en in de winter juist langer warm;
  • u bespaart enorm op uw energierekening;
  • u bent goed voor het milieu;
  • het is goed voor uw gezondheid, doordat vocht en schimmels geen kans meer krijgen;
  • minder geluidsoverlast;
  • uw huis wordt meer waard.

Tip van Solvari: wilt u uw huis laten isoleren? Laat dat dan doen in de lente of zomer. De meeste mensen laten hun huis isoleren in de winter. waardoor isolatiebedrijven het dan erg druk hebben. In de lente bent u dus sneller aan de beurt, profiteert u vaak van leuke kortingen én kunt u bij warm weer genieten van een koelere temperatuur in huis.

Morgen verschijnt er op onze website meer over dit onderwerp: spouwmuurisolatie en kunststof kozijnen.