Duurzaam wonen dankzij isolatie (vervolg)

Nahom Isaac
woensdag 19 maart 2014, Geschatte leestijd: 2min

Eerder schreven wij al dat Nederland in 2030 voor honderd procent duurzaam zou moeten zijn. Volgens onderzoekers moeten we heel snel de uitstoot van broeikasgassen beperken, omdat het klimaat anders te erg verandert. Dit kan als we het vijf keer anders gaan doen. Eén van deze maatregelen is het anders wonen. Urgenda, een non-profitorganisatie voor duurzaamheid, zegt dat alle huizen goed geïsoleerd moeten zijn. Wij leggen het uit.

Gisteren kon u lezen dat u uw huis op verschillende manieren kunt isoleren: met vloer-, gevel-, dak- en spouwmuurisolatie en kunststof kozijnen. Door deze maatregelen toe te passen, spaart u geld én het milieu. Als u uw huis isoleert, moet u zorgen voor goede ventilatie. Er geldt tot 1 januari 2015 een verlaagd btw-tarief (6%) voor onderhoud en renovatie van uw woning. Daar valt isolatie ook onder. U kunt uw huis op de volgende manieren isoleren, naast de vloeren, gevels en het dak:

Spouwmuurisolatie

Veel woningen die tussen 1930 en 1980 gebouwd zijn, hebben nog spouwmuren die niet goed geïsoleerd zijn. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Als u de spouwmuren laat isoleren, worden er kleine gaatjes geboord in de voegen. Door die gaatjes wordt het isolatiemateriaal (korrels, vezels of schuim) gespoten. Daarna worden de gaatjes in de voegen weer netjes dichtgemaakt. Binnen een dag gebeurd!

Kosten spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kost gemiddeld €800 voor een tussenwoning. Maar u bespaart met deze vorm van isolatie zoveel geld, dat u dit binnen 3,5 jaar al heeft terugverdiend. Daarna levert de spouwmuurisolatie dus alleen maar op. Veel provincies en gemeentes geven ook eigen subsidie voor spouwmuurisolatie. Hiervoor kunt u informatie inwinnen bij de specialisten waarmee wij u gratis en vrijblijvend in contact kunnen brengen.

Kunststof kozijnen

Kozijnen zijn bepalend voor het uiterlijk van uw woning, kunnen een goede inbraakpreventie zijn en isoleren uw woning. Als u uw kozijnen laat vervangen, worden vaak ook uw raam en ruit vervangen. Het is daarom het handigst om dit in de lente of zomer te laten doen, zodat u geen last hebt van de kou. Het aanschaffen van kunststof kozijnen is een investering die direct voor besparingen en vooral voor een hoger wooncomfort en besparingen zal zorgen.

Kosten kunststof kozijnen

Er is geen gemiddelde prijs te noemen voor kunststof kozijnen, omdat het afhangt van het type kozijn. Tussen verschillende aanbieders van kunststof kozijnen bestaat ook erg grote prijsverschillen. Het is handig om offertes te vergelijken en daarbij te letten op service, levertijden en garanties.

Voordelen isolatie

Als u uw huis goed isoleert, wordt uw wooncomfort sterk vergroot. U profiteert meteen van de volgende voordelen:

  • de temperatuur in huis blijft aangenaam, in de zomer blijft het langer koel en in de winter juist langer warm;
  • u bespaart enorm op uw energierekening;
  • u bent goed voor het milieu;
  • het is goed voor uw gezondheid, doordat vocht en schimmels geen kans meer krijgen;
  • minder geluidsoverlast;
  • uw huis wordt meer waard.

Tip van Solvari: wilt u uw huis laten isoleren? Laat dat dan doen in de lente of zomer. De meeste mensen laten hun huis isoleren in de winter, waardoor isolatiebedrijven het dan erg druk hebben. In de lente bent u dus sneller aan de beurt, profiteert u vaak van leuke kortingen én kunt u bij warm weer genieten van een koelere temperatuur in huis.