Duurzaam wonen: waarom en hoe?

Nahom Isaac
maandag 17 maart 2014, Geschatte leestijd: 2min

Eerder schreven wij al dat Nederland in 2030 voor honderd procent duurzaam zou moeten zijn. Volgens onderzoekers moeten we heel snel de uitstoot van broeikasgassen beperken, omdat het klimaat anders te erg verandert. Dit kan als we het vijf keer anders gaan doen. Eén van deze maatregelen is het anders wonen. Maar hoe dan? Wij leggen het uit.

CO2-uitstoot

Ongeveer een derde van alle CO2-uitstoot komt van het bouwen, onderhouden, wonen en werken in huizen, kantoren en andere gebouwen. Een belangrijke factor om aan te pakken dus! Hoe moet dat gebeuren?

Energieneutraal

In 2030 moeten alle huishoudens en kantoren 45% minder energie gebruiken. Vooral de bestaande bouw moet worden aangepakt. De nieuwbouw moet binnen 10 jaar verduurzamen, dankzij de EU-regelgeving waarin staat dat nieuwe huizen vanaf 2020 energieneutraal moeten zijn. Energieneutraal houdt in dat een huishouden in een jaar net zoveel duurzame energie produceert als dat er verbruikt wordt. De bestaande bouw is goed voor het verbruik van 28% van alle energie en dat moet teruggedrongen worden!

Wat u kunt doen om duurzaam te leven

Urgenda, een non-profitorganisatie voor duurzaamheid, zet in op het minder verbruiken van energie en het duurzaam opwekken ervan. Minder energie verbruiken kan eigenlijk heel simpel. Maar met alleen minder energie verbruiken, zijn we er nog niet. Er moet ook meer energie duurzaam opgewekt worden. Als u uw huis verduurzaamt, profiteert u direct van drie grote voordelen:

  • Uw huis wordt meer waard. Woningen die energieneutraal zijn, worden 5 à 10% meer waard.
  • Huizen die verduurzaamd zijn, zijn comfortabeler door goede temperatuurbeheersing en een gezonder binnenklimaat.
  • U bespaart direct op uw energierekening, tot wel 100%!

Energie besparen

Energie besparen kan al met simpele maatregelen als led-verlichting, energiezuinige apparaten en het iets bewuster omgaan met het verbruik van elektriciteit. Maar u bespaart nog meer energie als u uw woning goed isoleert en nieuwe kunststof kozijnen laat plaatsen met (drie-)dubbelglas.

Zelf duurzaam opwekken

Als u echt wilt bijdragen aan een beter milieu, kunt u uw woning verwarmen met warmtepompen en zonneboilers. Om zelf energie op te wekken, kunt u zonnepanelen laten plaatsen. Door een zonneboiler te plaatsen, kunt u uw kraanwater verwarmen met de warmte van de zon. Een warmtepomp kan warmte opnemen uit de lucht of grond en daarmee uw woning verwarmen. Door de zon te gebruiken als energiebron, komen er bijna geen milieubelastende stoffen vrij, zoals bijvoorbeeld CO2. Daarnaast bespaart u enorm op uw energierekening. U bent dus goed voor het milieu én voor uzelf.

Komende dagen zullen wij de maatregelen en producten uitgebreider toelichten op onze website.

Gerelateerde artikelen