Een energiecontract met variabele of vaste tarieven

Nahom Isaac
donderdag 31 oktober 2013, Geschatte leestijd: 1min

Wanneer het energiecontract afloopt staan we allemaal voor de keuze om het huidige contract voort te zetten, een nieuw contract te tekenen bij dezelfde leverancier, of het contract te beëindigen en over te stappen van energiemaatschappij. Waar u ook voor kiest, u zult altijd de afweging maken tussen een energiecontract met variabele tarieven of met vaste tarieven.

De voordelen en nadelen van een contract met variabele tarieven

Wanneer u kiest voor een energiecontract met variabele tarieven, dan kiest u voor de huidige stand van de energieprijs per kubieke meter gas en per kwh stroom. De prijs die u daadwerkelijk voor de energie betaalt fluctueert en kan dalen wanneer bijvoorbeeld er een gunstig politiek klimaat ontstaat en er overschotten ontstaan aan de aanbodzijde in de energiebranche. Hier vind u meer informatie over energietarieven en het vergelijken van energie. Anderzijds kunnen de tarieven ook stijgen, wanneer de energiemaatschappijen meer moeten betalen om energie in te kopen of produceren. Bij het afsluiten van een energie contract doet u er bij een energiecontract met variabele tarieven er daarom verstandig aan om een contract af te sluiten met een variabele looptijd, dan kunt u bij een plotselinge sterke prijsstijging altijd op korte termijn (maximaal 3 maanden), uw contract beëindigen en overstappen op een goedkopere aanbieder.

De voordelen en nadelen van een contract met vaste tarieven

Een energiecontract met vaste prijzen heeft als één groot voordeel dat u niet voor onaangename verassingen komt te staan, wanneer de prijzen stijgen. Daarentegen betaalt u voor deze zekerheid ook een opslag op het huidige energietarief per eenheid kubieke meter gas en kilowattuur elektriciteit. Een contract afsluiten met vaste tarieven is verstandig, maar de beperking hiervan is wel de looptijd. De afgelopen 2 jaar zijn de prijzen gedaald en zou het verstandig geweest zijn te kiezen voor een contract met variabele tarieven. Echter worden de prijzen bepaald door een grote variatie aan factoren, waardoor de prijzen zich op de langere termijn zich moeilijk laten voorspellen. Daarbij veranderen de tarieven eens per 6 maanden. Het is raadzaam om de tarieven dan te vergelijken.