Een op de drie mensen betaalt klusser in huis zwart

Dennis
Dennis van Es
dinsdag 30 augustus 2016, Geschatte leestijd: 1min

Meer dan een derde (36 procent) van de mensen betaalt een aannemer of klusser zwart voor de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Wanneer vrienden of kennissen helpen bij een verbouwing, worden ze vaak beloond met een etentje of een andere wederdienst.

Dit is gebleken uit onderzoek onder ruim 28.000 mensen die lid zijn van het Radar Testpanel. Van alle deelnemers heeft ongeveer één derde het huis verbouwd na de aankoop. Hiervan liet 56 procent de verbouwing uitvoeren omdat het noodzakelijk was, de overige 44 procent gaf aan dat zij het huis lieten verbouwen omdat het niet volledig hun stijl was.

Verbouwing zelf uitvoeren

Van de deelnemers die hun huis hebben verbouwd, heeft 53 procent de verbouwing zelf uitgevoerd, al dan niet met hulp van hun partner of vrienden. De rest schakelde een klusser in waar zij voor moesten betalen. De klussers die zijn ingezet om de verbouwing uit te voeren krijgen vaak 10 tot 50 euro per uur betaald. In 3 procent van de gevallen wordt er meer dan 50 euro per uur betaald en 1 procent krijgt minder dan 10 euro per uur.

Zwart of grijs betalen

36 procent van de deelnemers aan het onderzoek betaalt de klusser zwart of grijs. Hier hangen echter wel enkele risico’s aan. Zo heb je vaak geen garantie op slecht uitgevoerd werk wanneer er geen overeenkomst op papier staat. Mocht er bijvoorbeeld brand of lekkage ontstaan, kan de verzekering je claim gedeeltelijk of zelfs geheel afwijzen. Daarnaast is het strafbaar om een klusser aan het werk te zetten zonder werkvergunning. Doe je dit wel, dan loop je het risico om een boete te krijgen. Het zwart betalen van klussers kan dus kostbare gevolgen hebben.

Wij raden altijd aan om op een legale manier professionele klussers in te schakelen voor al je bouw- en verbouwklussen. Zo  heb je bij eventuele complicaties meer rechten. Via Solvari kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionele bedrijven voor klussen in en rondom het huis.

Vraag gratis offertes aan voor jouw klus! »