Eerste klimaatneutrale wijk in Nederland geopend

George Gough
vrijdag 28 maart 2014, Geschatte leestijd: 1min

Donderdag 27 maart is de eerste klimaatneutrale wijk in Nederland geopend. De wijk ligt in Amsterdam Nieuw-West en heet 'Stadstuin Overtoom'.

De eerste twee nieuwbouwcomplexen zijn opgeleverd en daarmee zijn de eerste energiezuinige woningen een feit. Het gaat om 132 sociale huurwoningen en 22 vrije sector huurwoningen. De woonblokken zijn gebouwd in een autovrije stadstuin en hebben een eigen, gezamenlijke binnentuin. Voor elk woonblok is een thema bedacht: licht, water, energie, wind, warmte en aarde.

Geen extra kosten

De klimaatneutrale wijk is ontwikkeld met het idee geen extra kosten te maken voor de duurzame maatregelen. De woningen die er eerst stonden, zijn duurzaam gesloopt. 90% van het sloopmateriaal is hergebruikt of gerecycled. Energie en water dat nodig is voor bouw en bewoning, wordt bespaard of duurzaam opgewekt. De woningen hebben zonnecollectoren, een automatisch ventilatiesysteem, vloerverwarming en -koeling.

Bewustwording

Om het duurzame doel te bereiken, moeten de bewoners weten hoe ze om moeten gaan met energiezuinige woningen. Een aantal bewoners wordt opgeleid tot energiecoach, zodat zij hun buren bewust kunnen maken van de mogelijkheden en onmogelijkheden van hun woning.

Wilt u nu ook energiezuinig wonen?

Wilt u niet verhuizen naar Amsterdam, maar wel energiezuinig wonen? U kunt uw huidige woning gewoon aanpassen en uw eigen energieleverancier worden met bijvoorbeeld zonnepanelen. Wilt u vooral energie besparen? Laat dan uw huis isoleren.

Gerelateerde artikelen

maandag 15 augustus 2016

Nederlanders wonen bovengemiddeld groot

woensdag 10 augustus 2016

Zelfreinigende zonnepanelen