Eigenaren zonnepanelen hebben goed jaar achter de rug

Lenneke
Lenneke Manschot
dinsdag 05 januari 2016, Geschatte leestijd: 1min

In 2015 leverden zonnepanelen zeven procent meer op dan in een gemiddeld jaar.

Dit kwam naar voren door berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, die daarvoor gegevens gebruikte van Sidderen en het KNMI. De hogere opbrengst is te danken aan de hogere zoninstraling en het gestegen aantal zonuren.

Vorig jaar scheen de zon maar liefst 1.785 uur. Dat is ongeveer 145 uur meer dan in een gemiddeld jaar. Voor heel Nederland leverde dat een extra stroomopbrengst op van ongeveer het stroomverbruik van 20.000 huishoudens. Een set van zes panelen van 1.500 watt-piek leverde ongeveer 100 kWh meer op dankzij de extra zonuren.

Zoninstraling belangrijker dan zonuren voor opbrengst

Ondanks dat er in 2014 meer zonuren waren, was de opbrengst van zonnepanelen afgelopen jaar toch hoger. Dit komt doordat de zoninstraling in 2015 gunstiger was. De zoninstraling is de kracht van direct en diffuus zonlicht en speelt een grotere rol voor de opbrengst dan het aantal zonuren. Ook de temperatuur speelt mee: hoe hoger de temperatuur, hoe lager de opbrengst. Voor de opbrengst van zonnepanelen is een koele en zonnige zomer gunstiger dan een hete zomer.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Je kan de btw op zonnepanelen terugvragen! Voor een standaard set van zes panelen van 1.500 watt-piek met een prijs van 3.000 euro kan dit je al ruim 600 euro opleveren. Hier lees je meer over het terugvragen van de btw op zonnepanelen.

Gerelateerde artikelen

vrijdag 19 augustus 2016

Woningverkopen blijven stijgen

vrijdag 23 januari 2015

Groningse bevingssubsidie in trek

maandag 19 januari 2015

Herstel woningmarkt beter dan verwacht