Gemiddelde energierekening stijgt fors komend jaar: energie duurder in 2019.

Lorenzo
Lorenzo Fioraliso
woensdag 12 december 2018, Geschatte leestijd: 1min

Zowel gas en elektriciteit worden duurder en dat gaan de energiemaatschappijen vanaf 1 januari verwerken in hun prijzen. Bij een gemiddeld meerpersoonshuishouden stijgt de energierekening volgend jaar met €327,-, berekende prijsvergelijker Pricewise

Eneco, Essent en Nuon, de drie grootste energieleveranciers van Nederland, hebben hun nieuwe gas- en elektriciteitsprijzen bekend gemaakt. Te zien is dat de prijzen komend jaar zullen stijgen. Deze stijging is inclusief netwerkbeheer-, transportkosten en belastingen; ook zonder deze bijbehorende kosten stijgen de prijzen fors. 

Omstandigheden voor energieleveranciers


De reden? Een flinke (3x) verhoging van de kosten van CO2-emissierechten. Energieleveranciers moeten namelijk betalen voor de hoeveelheid CO2 die ze uitstoten. Hiernaast heeft Nederland te maken gehad met een koude winter, en wordt de gaskraan in Groningen steeds verder dicht gedraaid. Door al deze omstandigheden zullen de energieleveranciers gas en elektriciteit leveren tegen een hogere prijs. 

Opslag Duurzame Energie 


Maar het zijn niet alleen de energiebedrijven die een rol spelen in de verhoging van je energierekening. Ook de wet en regelgeving van de overheid heeft hier zijn aandeel in. Zo stijgt de belasting op energie, doordat we meer moeten betalen voor de zogenoemde Opslag Duurzame Energie (ODE). Met deze belastinginkomsten subsidieert de overheid vele duurzame initiatieven. 

Energie duurder? Zo kan je het terugverdienen! 


De belasting op energie blijft maar stijgen. Elk jaar zal je meer voor je gas en elektra gebruik moeten betalen. Het doel hierachter is om energieverbruik te ontmoedigen, en een duurzame leefomgeving te creëren. Wie duurzame maatregelen treft, is namelijk minder energie kwijt. Dit is goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Het kan al beginnen bij tochtstrippers of een brievenbusborstel, allemaal erg goedkoop in aanschaf. Toch kan je hiermee al €50,- per jaar besparen. 

Wie eerder denkt aan grote en effectievere  duurzame maatregelen, doet er goed over om verschillende maatregelen met elkaar af te wegen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om zonnepanelen te leggen, een warmtepomp aan te schaffen of je huis te isoleren om warmte binnen te houden. Zo kan je door middel van spouwmuurisolatie jaarlijks tot wel €600,- besparen op je energierekening! Diverse maatregelen waarmee je jouw energiegebruik aanzienlijk verlaagd, en in sommige gevallen ook je gasgebruik. 

Gerelateerde artikelen