Energie opwekken met zonnepanelen in je gordijnen

Zonnepanelen die zijn verwerkt in muren, gordijnen en kleding. Het is nu nog niet voor te stellen, maar de flexibele zonnepanelen die zijn ontwikkeld op een universiteit in het Amerikaanse Virginia maken het mogelijk.

De flexibele zonnepanelen zijn even groot als kleine badkamertegels en zijn minder dan een halve millimeter dik. Dankzij de flexibiliteit zijn de panelen te verwerken in het interieur om zonlicht en kunstmatig licht om te zetten in energie. Per stuk wekken ze zo’n 75 milliwatt op. Ter vergelijking: het verbruik van een wekkerradio is ongeveer 40 watt.

Aantrekkelijke technologie

Volgens Shashank Priya, de hoofdonderzoeker, is de technologie die gebruikt wordt om meerdere redenen erg aantrekkelijk. Zo zijn de panelen relatief eenvoudig te produceren en kunnen ze bij een lage temperatuur gemaakt worden. ‘’Daardoor is de apparatuur die nodig is om de panelen te produceren erg goedkoop.’’ Daarnaast zijn de panelen geschikt om hele muren mee te bedekken. ‘’En doordat de panelen makkelijk in je interieur verwerkt kunnen worden, zouden we er theoretisch al je licht mee kunnen recyclen.’’

Energie opwekken met je kleding

Het is de bedoeling dat de panelen uiteindelijk worden verwerkt in kleding, zoals militaire uniformen en rugzakken. Militairen zouden hierdoor langer weg kunnen blijven van hun basis tijdens missies.

Ook in de infrastructuur ziet het team kansen om de panelen te integreren. Zo kunnen laadpalen van auto’s bedekt worden met de flexibele zonnepanelen. Maar eerst wilt het team de efficiëntie van de panelen omhoog brengen. Momenteel ligt die op 10 procent. Normale zonnepanelen hebben een efficiëntie van 15 procent.

Gratis offertes voor zonnepanelen

Hoewel de technologie van flexibele zonnepanelen nog niet is uitgerold, is dit wel hét moment om zonnepanelen aan te schaffen. De technologie staat namelijk op een erg gunstig punt. Ben je benieuwd hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen en zoek je de beste deal? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan voor zonnepanelen!

Ontvang gratis offertes voor zonnepanelen! »