Energierekening gaat volgend jaar €70 omhoog

Gemiddelde huishoudens betalen volgend jaar €70 meer voor hun energierekening. De Opslag Duurzame Energie (ODE) stijgt harder dan verwacht en het kabinet verhoogt de energiebelasting.

We richten ons massaal op de zorgpremie die al dan niet gaat stijgen, maar de stijgende energierekening is een ondergeschoven kindje. Hoe kan het dat we zo veel meer moeten gaan betalen en kunnen we er iets tegen doen?

Opslag Duurzame Energie verhoogt in 2018

De Opslag Duurzame Energie verhoogt komend jaar. De ODE is een belastingopslag die zo'n vijf jaar geleden is ingevoerd, zodat we investeringen in duurzame energie kunnen betalen en de doelen in het Energieakkoord kunnen halen. In 2018 is ruim een miljard nodig en doordat het verbruik van gas en elektriciteit is gedaald ten opzichte van een eerdere begroting, moet het geld op een andere manier binnenkomen. Daarom verhoogt de ODE, bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Pricewise berekende dat een gemiddeld huishouden 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas verbruikt. Je zou hier in eerste instantie €92,07 voor gaan betalen, maar met de verhoogde ODE kom je uit op €107,63. Dat is bijna vijf tientjes meer dan in 2017.

Verhoging energiebelasting in 2018

Naast de hogere ODE, verhoogt ook de energiebelasting volgend jaar. Dat zijn ook nog eens twee tientjes extra. Deze toename is bedoeld om de doelstellingen van het Energieakkoord te halen. De 200 miljoen die hierdoor extra binnenkomt, is bedoeld om energiebesparing bij woningcorporaties te realiseren. De verhoging is vooralsnog tijdelijk en zal in 2020 vervallen.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten waar de energierekening eigenlijk uit bestaat. Daarom schreven wij een blogpost: 'Dit wist je nog niet over je energierekening'.

- tekst loopt door onder de afbeelding - 

Hoe voorkom je een hogere energierekening?

Steeds meer mensen hebben moeite om de energierekening te betalen. Als we ook de duurzame energiedoelen niet halen, gaan de rekeningen alleen maar verder omhoog. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om je energierekening drastisch te verlagen.

Tips voor een lagere energierekening

Verschillende onderzoeken wezen uit dat mensen niet weten waar ze moeten beginnen het huis te verduurzamen en daarmee enorm te besparen op de energierekening. Om het makkelijk te maken, hebben we handige rekentools ontwikkeld.

Tip 1: gebruik onze handige rekentool om te ontdekken waar jij elke maand geld laat liggen
De calculator laat je op basis van jouw gegevens precies zien wat jij kan besparen per jaar. In maar 7 klikken krijg jij een persoonlijk advies hóe je kan besparen en wat je daar jaarlijks aan overhoudt. Let op: we geven nu €250 korting weg aan iemand die zijn spouwmuren, vloer of dak laat isoleren! Lees meer over korting op isolatie. Zeker in combinatie met het verlaagde btw-tarief van 6% is isolatie nu nóg aantrekkelijker.

Tip 2: ontdek wat je met zonnepanelen kan besparen
Zonnepanelen zijn al jaren razend populair en dat is niet voor niets. Als je interesse hebt in zonnepanelen, kan onze rekenhulp je over de streep trekken. De zonnepanelencalculator laat je namelijk op basis van jouw gegevens precies zien hoeveel jij jaarlijks bespaart als je zonnepanelen laat plaatsen. In 5 klikken ontdekken wat jouw besparing met zonnepanelen is! Let op: momenteel kan je de btw op zonnepanelen terugvragen. Dat betekent dat je op 10 panelen al 800 euro terugkrijgt!

Lees ook: 'Energierekening na volgend jaar niet 70 maar 154 euro duurder'.