Energierekening is vaak fout!

Lenneke
Lenneke Manschot
dinsdag 07 februari 2017, Geschatte leestijd: 3min

Een steekproef van Vereniging Eigen Huis toonde aan dat 5 tot 10% van de energierekening fouten bevatten. Hierdoor betaal je te veel, variërend van enkele tientjes tot honderden euro's.

Grote kans dat je nu je energierekening wil controleren. Omdat we ons kunnen voorstellen dat je geen idee hebt waar je naar moet kijken en wat je moet doen als je een fout op je energierekening ontdekt, staat het hier voor je op een rijtje. 

Hoe controleer ik mijn energierekening op fouten?

Energierekeningen blijken lastig te begrijpen. Wil je zelf controleren of je energierekening fouten bevat? Kijk dan vooral naar:
• onjuist verbruik
• te hoge netbeheerkosten
• geen vermindering energiebelasting
• niet de tarieven die je ooit aangeboden kreeg
• correctiefactor voor elektriciteit
• verschillen in berekening met aantal dagen

Te hoge netbeheerkosten

Als je minder dan 500 m3 verbruikt, betaal je minder netbeheerkosten dan wanneer je 500 - 400 m3 verbruikt. Let er goed op dat je niet wordt aangerekend voor het hogere verbruik, zoals sommige energieleveranciers wel doen. Dit scheelt al zo'n €45 per jaar.

Onjuist verbruik op je energierekening

Heb je zonnepanelen en een draaischijfmeter? Het kan voorkomen dat er nul op je nota staat, terwijl er eigenlijk een negatief getal zou moeten staan. Een negatief verbruik betekent dat je energie hebt teruggeleverd aan het net. Als er nul op je energierekening staat, betaal je teveel leveringskosten en belastingen. Zeker weten of je verbruik klopt? Trek de beginstand van de eindstand af. De standen staan op je energierekening.

Er staat geen vermindering energiebelasting op mijn energierekening

We hebben allemaal een minimale hoeveelheid gas en elektriciteit nodig. Hierover betalen we dan ook geen belasting. Concreet betekent dit dat een vast bedrag per elektriciteitsaansluiting in mindering wordt gebracht op de energiebelasting. Heb je geen vermindering van de energiebelasting (voorheen heffingskorting) gekregen? Dat kan komen door twee oorzaken. Het eerste geval is dat je door het terugleveren van energie aan het net op een 'nul-verbruik' staat. De energieleverancier leest dit alsof er geen elektra-aansluiting is en keert geen vermindering van energiebelasting uit. Dit kost je €370 per jaar! In het tweede geval staat je woning niet als woning geregistreerd in het systeem van je energieleverancier. Toon met een WOZ-beschikking aan dat je wel in een woning woont en krijg alsnog de vermindering op energiebelasting terug.

Correctiefactor voor elektriciteit

In ieder geval energierekeningen van Eon bevatten correctiefactoren voor elektriciteit. Dit hoort niet! Een correctiefactor hoort er of niet op te staan of gewoon één te zijn. Soms is het getal dus hoger dan één en wordt het vermenigvuldigd met je verbruik. Dit kost je honderden euro's aan levering en belastingen.

Komt je offerte overeen met je energierekening?

Een andere fout die veel gemaakt is op energierekeningen: de tarieven op de rekening komen niet overeen met de tarieven van het aanbod dat ooit gedaan is. Vergelijk de kale tarieven met elkaar, dus zonder belastingen. Let op: het kan zijn dat er een gemiddeld tarief op je rekening staat, omdat de belastingen in het begin van het jaar wijzigen. In je online dossier vind je de opgesplitste tarieven terug die je wel kan vergelijken met je aanbod.

Verschillende lengtes van jaren

Op sommige energierekeningen wordt gemeten met twee maten. Bij de kosten worden meer dagen gerekend dan bij teruggaveposten. Vraag dit, als je dit ontdekt, na bij je leverancier.

Wat moet je doen als je energierekening fout is?

Heb je ontdekt dat je energierekening fout is? Meld dit bij je energieleverancier. Doen zij niets om je klacht op te lossen of doen ze dit niet naar tevredenheid? Volg dan het stappenplan 'Wat kan ik doen als ik een klacht heb over mijn energiebedrijf' van de consuWijzer.

Tip: bekijk ook 'Ik word geen wijs uit mijn energienota, hoe is deze opgebouwd' van de consuWijzer.

Blijvend honderden euro's besparen op je energierekening?

Ben je die hoge energierekening sowieso zat? Gelukkig zijn er mogelijkheden om elk jaar honderden euro's te besparen op je energierekening. Investeer bijvoorbeeld in zonnepanelen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Via Solvari heb je de mogelijkheid gratis en vrijblijvend tot wel vijf offertes te vergelijken van de beste vakmensen in jouw regio. Kies je voor twee isolerende maatregelen? Dan kan je ook nog aanspraak maken op de subsidie voor energiebesparing.

Gerelateerde artikelen