Energierekening na volgend jaar niet 70 maar 154 euro duurder

Lenneke
Lenneke Manschot
donderdag 12 oktober 2017, Geschatte leestijd: 1min

Eerder berichtten we dat de energierekening 70 euro zou stijgen en inmiddels blijkt dat het in 2019 om een stijging van 154 euro gaat. Uit het regeerakkoord blijkt dat de energierekening dus nog serieuzere stijgende vormen aanneemt.

In het regeerakkoord staat dat na 2018 de stijging van de energierekening veel hoger uitvalt. In totaal gaat het dus om 154 euro per huishouden. De energiebelasting verhoogt met nog eens 24 euro extra. De belastingvermindering op elektriciteit daalt van €373 naar €311. Kortom: je gaat meer betalen voor je energierekening en je krijgt nog minder terug.

Nog hogere energiebelasting

Dit en volgend jaar gaat de energiebelasting omhoog, is te lezen in het energieakkoord. Dat kost je €20 extra. In het regeerakkoord staat dat er een verschuiving in de energiebelasting gaat plaatsvinden. Gas zal een zwaardere belasting krijgen: 3 cent extra per m3. Bij elektriciteit gaat wat belasting weg: 0,72 cent per kWh. Een gemiddeld huishouden verbruikt 1.500 m3 gas en 3.500 kWh stroom. Een snelle berekening leert dat je in 2018 €24 meer betaalt door deze verschuiving. Je extra energiebelasting staat dan al op €44.

Verlaging belastingvermindering op elektriciteit

Iedereen met een elektriciteitsaansluiting krijgt dit jaar €373 belastingvermindering. In 2018 is dit een stuk minder: maar €311. Je krijgt dus €62 minder terug en betaalt ook al meer.


Verhoging Opslag Duurzame Energie

Minister Kamp heeft een voorstel klaarliggen om de Opslag Duurzame Energie (ODE) verder te verhogen. Dit zorgt voor nog eens €47 aan extra kosten. Tel je dit en het bovenstaande bij elkaar op, dan betaalt een gemiddeld huishouden volgend jaar maar liefst €154 meer voor de energierekening.

Energierekening komende jaren verder omhoog

We kunnen er niet omheen: de komende jaren zal de energierekening alleen maar verder stijgen. De ODE stijgt elk jaar meer en hetzelfde geldt voor de energiebelasting. Met hoeveel de energierekening na 2019 stijgt, is nog onbekend.

Wil je weten hoe je je energierekening verlaagt (en daarmee je energielabel flink verbetert en daar zelfs €7.000 mee kan verdienen), lees dan de blogpost 'Huis (ver)kopen en het energielabel'.