Geen kroketje maar zonne-energie uit de muur halen

Lisanne
Lisanne van Schaik
dinsdag 19 september 2017, Geschatte leestijd: 1min

We kunnen straks niet alleen een snack uit de muur toveren, maar ook energie! Zonder gebruik van zonnepanelen is het binnenkort mogelijk zonne-energie op te wekken. Hoe dan wel? Simpel, vanuit glazen blokken verwerkt in een muur.

Het is eeuwig zonde om niets te doen met zonneceltechniek, simpelweg om het feit dat investeren in zonnepanelen te vergelijken is met een rente van vijf procent op een spaarrekening. Een veel gehoord argument is dat, vooral op schuine daken, zonnepanelen te nadrukkelijk aanwezig zijn. Door de Universiteit van Exeter is gekozen voor een andere oplossing, namelijk voor een zonnecelmuur.

Solar Squared

De zonnecellen zijn geïntegreerd in glazen blokken, waaruit je dus zelfs een muur kunt bouwen. Aan de ontwikkeling is onder meer meegewerkt door Glass Block Technology uit Cheshire. De blokken luisteren naar de naam Solar Squared.

Toch kun je de zonnecelmuur en zonnepanelen niet met elkaar vergelijken. De capaciteit van de Solar Squared is namelijk flink minder. De meerwaarde van Solar Squared zit hem in de compacte vorm met de mogelijkheid om energie te winnen. Terwijl het voordeel van 10 zonnepanelen al snel 2.300 kWh elektriciteit per jaar is. Bij de leverancier zou je daar momenteel 460 euro voor betalen (prijspeil 2017). 

Bron foto: Build Solar