Gelderland sluit zich aan bij de regeling Asbest Eraf

Nahom Isaac
dinsdag 08 oktober 2013, Geschatte leestijd: 1min

De stimuleringsregeling ‘zonnepanelen erop, asbest eraf’ is in alle overige provincies al vanaf juli van start gegaan, maar nu sluit ook Gelderland zich aan bij deze regeling voor agrarische bedrijven.

Minder asbest, meer zonnepanelen

Vanaf 1 oktober 2013 kunnen agrarische bedrijven met een getekende offerte voor het verwijderen van hun asbest dak en het plaatsen van zonnepanelen tot maximaal €7.500,- aan subsidie ontvangen. De subsidie per m2 ligt op een bedrag van 3 euro. Voorwaarde voor het ontvangen van deze subsidie is dan wel dat er minimaal een oppervlakte van 400m² aan asbest wordt verwijderd en dat dit voor 1 oktober 2014 is gebeurd. De Gelderse overheid heeft voor deze subsidie een bedrag van €3,4 miljoen beschikbaar gekregen.

Dubbele werking

Met deze regeling wenst de overheid het aantal agrarische bedrijven met een asbestdak sterk terug te dringen. Vaak verbruiken agrarische bedrijven van deze omvang ook nog eens veel stroom, wat erg belastend kan zijn voor het net. Door het vervangen van het asbest dak en het plaatsen van zonnepanelen slaat de overheid twee vliegen in één klap. Wanneer de bedrijven een groot deel van hun stroom zelf genereren is dit een stuk minder belastend voor het net. Hoeveel bedrijven al gebruik maken van deze regeling in de overige provincies is nog niet bekend. Wel verwacht de overheid in de komende maanden een groot aantal aanmeldingen.

Gerelateerde artikelen