Helft huiseigenaren is bereid met verlies te verkopen

George Gough
woensdag 04 juni 2014, Geschatte leestijd: 1min

Starters en eigenaren van koophuizen krijgen steeds meer vertrouwen in de woningmarkt. Opvallend is dat huiseigenaren bereid zijn om het huis met maximaal 30.000 euro verlies te verkopen.

ING meet elk kwartaal het vertrouwen in de woningmarkt onder potentiële starters en koopwoningbezitters en noemt dit de WoonIndex. Deze WoonIndex is met 3 punten gestegen naar 114, waar 100 de neutrale stand is.

Vertrouwen in woningmarkt groeit

Volgens Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING, verwachten starters en koopwoningbezitters vooral een flinke stijging van de huizenprijzen. Nu denkt 68% van de ondervraagden dat de huizenprijzen stijgen. Vorig kwartaal was dit 54%. Het aantal huiseigenaren dat vindt dat het een gunstige tijd is om een huis te kopen, is al drie kwartalen gelijk: zes op de tien. Bij starters is dit acht op de tien.

Restschuld

44% van de huiseigenaren is bereid om de woning met verlies te verkopen. Voor hen is 30.000 euro de grens. Een derde wil helemaal niet verkopen met verlies en 17% twijfelt nog. Vier op de tien huiseigenaren weten niet dat ze restschuld mee kunnen financieren bij het kopen van een nieuwe woning. Voor bestaande hypotheekklanten is het mogelijk om restschuld mee te financieren. Uiteraard moet het inkomen dan hoog genoeg zijn om de hypotheeklasten te dragen. Daarnaast moet het gedeelte boven de 104% marktwaarde versneld worden afgelost, in principe binnen 10 jaar.

Huis verkopen wordt makkelijker

De verwachting onder een derde van de huiseigenaren is dat hun woning vier tot zes maanden te koop zal staan. Zo’n tien procent denkt maar 1 tot 3 maanden nodig te hebben voordat het huis verkocht is. Bijna een vierde denkt dat het huis langer te koop zal staan: zo’n zeven tot twaalf maanden.

Gerelateerde artikelen