Herstel gaat door: waarde van huizen gestegen

George Gough
donderdag 10 april 2014, Geschatte leestijd: 1min

In het eerste kwartaal van 2014 zijn de huizenprijzen met 1,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dit is voor het eerst sinds ruim drie jaar.

Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars vandaag bekend. De gemiddelde verkochte woning kost nu 209.000 euro. De laatste keer dat de huizenprijzen stegen was in het derde kwartaal van 2010. In het laatste kwartaal van 2013 daalde de waarde van woningen zelfs nog met 0,8 procent.

Appartementen het meeste waard

De waarde van appartementen is het meest toegenomen met 2,9%. Hoekwoningen volgen op de voet met 2,2 procent. De waarde van tussenwoningen steeg met een half procent en twee-onder-een-kapwoningen bleven gelijk. Vrijstaande woningen doen het minder goed, die waarde is met 1 procent gedaald.

Verkoop neemt toe

Er zijn veel meer woningen verkocht in vergelijking met vorig jaar, maar liefst 41,5 procent. Het is het derde achtereenvolgende kwartaal dat het aantal woningverkopen is toegenomen. Afgelopen kwartaal zijn er ongeveer 32.7000 woningen verkocht. In de afgelopen vijf jaar werden er in een eerste kwartaal niet zo veel huizen verkocht. Bijna een derde van de huizen die te koop worden gezet, wordt binnen drie maanden verkocht. Eerder was dit een op de vijf huizen.

Gerelateerde artikelen