Het kan: nóg meer energie uit zonnepanelen!

Vanuit Lausanne (Zwitserland) werkt Insolight aan een nieuwe technologie om zonnepanelen nóg efficiënter te maken. De ingenieurs beweren dat het prototype zonnepaneel een rendement van ruim 35% behaalt. Dat is een indrukwekkend staaltje productinnovatie.

Er zijn zonnepanelen op de markt verkrijgbaar die in ideale omstandigheden zo’n 20% rendement kunnen opleveren. In de ruimtevaart zijn er te krijgen die zelfs een nog hogere opbrengst hebben, maar die zijn veel te duur voor de particulier. Betekent dat dan dat een gezin niet kan profiteren van efficiëntere zonnepanelen? Niet als het aan de wetenschap ligt.

Insolight plaatst een aantal van die efficiëntere zonnecellen op een plaat en bevestigt daarboven meerdere lenzen in een raamwerk. Die bundelen dan het zonlicht en richten het vervolgens op één zonnecel. Het raamwerk is mechanisch, dus het kan zich vrij bewegen. Zo kan het paneel zich gedurende de dag aanpassen aan de hoek van de zon. En dat draagt bij aan het efficiëntieniveau van 35% dat de ingenieurs met de technologie willen behalen.

Kijk, zo zit het

“Plaatsen we afvoerputjes door de hele douche om het water af te voeren? Natuurlijk niet."
INSOLIGHT

Rendementscheck

Op papier klinkt de ambitie heel mooi, maar hoe presteert het nieuwe zonnepaneel buiten de muren van het laboratorium? Wetenschappers van het Fraunhofer Instituut in Duitsland hebben het prototype van Insolight getest. Zij bevestigen een rendement van 36,4%, waarmee Insolight wel eens het hoogst renderende zonnepaneel voor particulieren op de markt zou kunnen brengen.