Investeert u al slim?

Wilt u uw vaste maandlasten verlagen? Dan is het slim te investeren in energiebesparende maatregelen. Zo kunt u uw wooncomfort verhogen en blijvend besparen op uw energierekening. Om woningeigenaren te stimuleren verstandig te investeren in hun woning is de Energiebespaarlening in het leven geroepen, waarmee energiebesparende maatregelen gefinancierd kunnen worden.

Voor wie is de Energiebespaarlening?

De Energiebespaarlening is voor eigenaren van bestaande woningen in Nederland. De maatregelen die u wilt financieren met de Energiebespaarlening kunnen alleen in, op of aan deze woning getroffen worden. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is de uitvoeringsorganisatie en bemiddelaar van het Nationaal Energiebespaarfonds. Zij toetsen uw aanvraag op financiële haalbaarheid en bekijkt of de energiebesparende maatregelen die u wilt treffen in aanmerking komen voor de Energiebespaarlening. Op deze website kunt u berekenen of u in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening.

Energiebesparende maatregelen

Aan de energiebesparende maatregelen die onder de Energiebespaarlening vallen, worden wel eisen gesteld. Sowieso moeten de maatregelen uitgevoerd worden door een aannemer of installateur. Heeft u al energiebesparende maatregelen getroffen aan uw woning, dan kunt u alsnog een Energiebespaarlening aanvragen. Let op: de werkzaamheden mogen niet langer dan twee maanden geleden zijn uitgevoerd. Voor een maatwerkadvies geldt dat deze ouder mag zijn.

Solvari helpt u graag aan offertes voor de volgende energiebesparende maatregelen:

Een volledig overzicht van de maatregelen die onder de Energiebespaarlening vallen, vindt u op deze website. Aan de maatregelen worden wel eisen gesteld.

Waarom de Energiebespaarlening afsluiten?

Misschien heeft u geen of niet genoeg spaargeld. Dan kunt u ervoor kiezen om een Energiebespaarlening af te sluiten. Doordat u een lening afsluit en daardoor maandelijks afbetaalt, spreidt u de kosten voor uw energiebesparende maatregelen over een langere periode. Het voordeel hiervan is dat u vaak direct al begint met besparen. Het hangt af van hoeveel energie u verbruikt, maar die besparing kan genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken. Sterker nog: u kunt zelfs extra besparen! Bijkomende voordelen zijn natuurlijk dat u uw wooncomfort kunt verbeteren, dat energiebesparende maatregelen kunnen bijdragen aan waardebehoud van uw woning en dat u het milieu spaart.

Risico’s Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening heeft drie risico’s:

 • De energiebesparende maatregelen moeten adequaat worden uitgevoerd door een deskundige aannemer;
 • Uw besparing kan negatief worden beïnvloed als de energieprijzen dalen of als uw energieverbruik verandert. Natuurlijk werkt dit weer de andere kant op als de energieprijzen juist stijgen;
 • Als u verhuist voordat u de lening heeft terugbetaald, blijven de lasten voor u, maar zijn de besparingen voor de nieuwe bewoner. Het is wel zo dat de getroffen maatregelen de waarde van uw huis kunnen verhogen en worden meegenomen in de verkoopprijs van uw woning.


Hoe werkt de Energiebespaarlening?

De Energiebespaarlening is een annuïtaire lening.

 • U kunt minimaal €2.500 en maximaal €25.000 lenen
 • Tot €5.000 is de looptijd van de lening zeven jaar
 • Vanaf €5.000 is de looptijd van de lening tien jaar
 • U betaalt een aantrekkelijke rente die gedurende de hele looptijd van de lening vaststaat. Op de website van Ik Investeer Slim vindt u het actuele rentepercentage.
 • De afsluitkosten zijn 2% over de hoofdsom van de lening
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwkrediet gestort
 • U kunt altijd de gehele lening of een gedeelte ervan boetevrij aflossen. Een extra aflossing moet minimaal €250 zijn.
 • Het is een jaarannuïteitenlening.

Meer kenmerken van de Energiebespaarlening vindt u op deze website.

Energiebespaarlening aanvragen?

U kunt de Energiebespaarlening aanvragen op de website van Ik Investeer Slim. Omdat het gaat om een lening, moet u wel voldoende kredietwaardig zijn. Dit wordt getoetst door SVn. Het is niet mogelijk om een lening aan te vragen als u nog geen offertes van een aannemer/installateur kunt indienen.

Bespaar tot wel 40%!

Voordat u de Energiebespaarlening aanvraagt, heeft u al offertes nodig van een installateur. Hier kunnen wij u uitstekend bij helpen! Bijkomend voordeel is dat u maximaal vijf offertes kunt vergelijken, zodat u voor de beste deal kunt gaan. Op de website van Ik Investeer Slim leest u het verhaal van slimme investeerders die offertes vergeleken via Solvari.

* Voor zonnepanelen mag maximaal 50% van de Energiebespaarlening gebruikt worden. De andere 50% van het leenbedrag moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen die onder de Energiebespaarlening vallen.