Invloed energielabel op de waarde van je huis

Lenneke
Lenneke Manschot
maandag 27 november 2017, Geschatte leestijd: 2min

Je energielabel heeft invloed op de waarde van je huis en op de tijd dat je huis te koop staat. Een goed energielabel (A of B) zorgt voor €6.000 hogere woningwaarde en een maand kortere verkooptijd.

Dit komt naar voren uit transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en informatie over energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het onderzoek werd gedaan onder ruim 62.000 woningen die in de eerste helft van 2017 zijn verkocht. Drie op de tien woningen hadden een prima energielabel: een A- of B-label. Vijftien procent van de woningen deed het een stuk slechter met een energielabel F of G.

De invloed van je energielabel op de woningwaarde

Met een energielabel zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een woning is. Vooral isolatie ervaart men als comfortabel, doordat je altijd een ideale temperatuur in huis hebt. Het is natuurlijk niet voor niets dat veel nieuwbouwwoningen al met een goed energielabel worden gebouwd, maar de bestaande woningen kunnen nog flink verduurzaamd worden. De huizenprijzen worden hoger en doordat veel mensen de vaste lasten willen verlagen, kijken zij vooral naar het energielabel. Men weet dat je een lage energierekening hebt met een goed energielabel van A of B.

Dat een goed energielabel maar liefst €6.000 meer waarde oplevert en dat je je huis een maand eerder verkoopt dan wanneer je een slecht energielabel hebt, zijn natuurlijk ontzettend mooie resultaten.

Zo verbeter je je energielabel (en dus de waarde van je huis)

Men ervaart isolatie niet alleen als comfortabel omdat de temperatuur goed is, maar ook omdat je daar flinke besparingen mee realiseert. Helaas hebben nog veel mensen geen vertrouwen in de investering in verduurzaming van de woning, terwijl je de investering daadwerkelijk terugverdient. En vaak nog snel ook!

Spouwmuurisolatie: een besparing van €500 per jaar bij een gemiddelde woning. Terugverdientijd is drie jaar en het rendement is te vergelijken met elf procent rente over je spaargeld.

Vloerisolatie: een gemiddelde woning brengt de energierekening met €250 per jaar omlaag door de vloer te isoleren. Je voelt geen tocht meer over de vloer en het vocht dat misschien uit de kruipruimte komt, is verleden tijd. En het rendement? Dat is vergelijkbaar met zeven procent rente op een spaarrekening.

Dakisolatie: warme lucht stijgt op en als je dak niet geïsoleerd is, ben je die gestookte warmte dus gewoon kwijt. Door je dak te isoleren houd je honderden euro's per jaar in je zak, vergelijkbaar met een rendement van acht procent rente op een rekening.

Wil je meer lezen over het energielabel? Dat kan!
— Blogpost: 'Hoe krijg je een gunstig energielabel?'
— Blogpost: 'Huis (ver)kopen en het energielabel'
— Blogpost: 'Hoe krijg je een gunstig energielabel?'

Tip: investeer jij in een klus en laat je je klus uitvoeren door een bedrijf waarmee Solvari je in contact bracht? Als je je getekende offerte naar actie@solvari.nl stuurt, maak jij kans op €250 korting!

Gerelateerde artikelen