Je selfie als zonnepaneel!

Orin
Orin Koeteeuw
donderdag 04 augustus 2016, Geschatte leestijd: 1min

Dat is niet onmogelijk. Wetenschappers aan de Aalto University in Finland werkten aan printerinkt die energie kan leveren. Zij zeggen dat we straks foto’s kunnen printen die net zo goed werken als een zonnepaneel.

Het idee van geprinte zonnecellen is niet nieuw, maar de onderzoekers maken het concept veel toegankelijker voor het grote publiek. Universitair docent Janne Halme vertelt dat ze met het onderzoek wilden nagaan of gewone huisprinters zonnecellen in tekst- en fotovorm zouden kunnen afdrukken.

Kleur, hitte en energie

De gedachte achter de technologie is te begrijpen. Als je een zwart vel papier in de zon legt, dan weten we dat die donkere kleur het licht absorbeert en daardoor warm wordt. Wanneer de inkt in het papier zonnecellen bevat, dan kan die warmte worden omgezet in zonne-energie.

Technisch efficiënt

De geprinte zonnecellen doen het net zo goed als de traditionele variant. Postdoctoraal onderzoeker Ghufran Hashmi zegt dat ze de geprinte zonnecellen aan duizend uur warmte en licht hebben blootgesteld, zonder dat de efficiëntie afnam. Halme en zijn collega-onderzoekers dromen hardop van de mogelijkheid om apparaten met een laag energieverbruik aan te sluiten op de geprinte zonnecellen. Zo komen design en functie geweldig samen.

Word jij ook enthousiast van dit soort ontwikkelingen binnen de duurzame energie? Er zijn al veel producten die je kunt inzetten om duurzaam te leven; zonnepanelen bijvoorbeeld!

Vraag offertes voor zonnepanelen aan! »

Foto: je ziet dat we Lenneke, marketeer bij Solvari, alvast in het zonnetje hebben gezet!

Gerelateerde artikelen