Minder banenverlies door het verlaagde btw-tarief van 6%

George Gough
donderdag 11 juli 2013, Geschatte leestijd: 1min

Op 1 maart van 2013 heeft het kabinet besloten om het btw-tarief op een groot aantal (ver)bouw- en renovatie klussen te verlagen van 21% naar 6%. Dit moest de bouwsector die al enige tijd in een dip zat een nieuwe boost geven. De eerste effecten van de ingevoerde maatregel beginnen al zichtbaar te worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 15% van de bedrijven in de bouwsector geen personeel heeft moeten ontslaan in de afgelopen maanden. De terugval is hiermee een stuk minder ernstig dan verwacht.

Consument eerder over de streep om woning en tuin te verbouwen

Het verlaagde btw-tarief moest ervoor zorgen dat consumenten eerder over de streep worden getrokken om hun woning te gaan verbouwen. Dit lijkt te hebben gewerkt. Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy blijkt namelijk dat maar liefst 40% van de woningeigenaren aangeeft te willen verbouwen in hun woning of tuin. Als reden hiervoor geeft een groot deel aan dat het verlaagde btw-tarief hierbij een doorslaggevende factor is geweest. Door dit veranderende consumentengedrag kunnen (ver)bouwbedrijven rekenen op meer werk voor hun werknemers.

Onderzoek onder bouwgerelateerde bedrijven m.b.t ontslagen

Dit is terug te zien in een aanvullend onderzoek dat USP Marketing Consultancy heeft gedaan onder ruim 950 directeuren van (ver)bouwbedrijven. 15% van de bedrijven geeft aan dat zij niet genoodzaakt zijn geweest mensen te ontslaan in de maanden na de invoering van het verlaagde btw-tarief. Het lijkt er dus op dat er veel banen bespaard zijn gebleven. Het verlaagde btw-tarief van 6% is van kracht tot 1 maart van 2014.

Gerelateerde artikelen