Nederlanders wonen bovengemiddeld groot

Dennis
Dennis van Es
maandag 15 augustus 2016, Geschatte leestijd: 1min

Gemiddeld heeft een Nederlander 1,9 kamer tot zijn beschikking per woning. Hiermee wonen Nederlanders gemiddeld een stuk ruimer dan Oost-Europeanen. In Polen en Kroatië hebben de woningen gemiddeld 1,1 kamer per bewoner. Roemenië scoort van de Europese landen het laagst. Hier hebben de mensen gemiddeld 0,9 kamer tot hun beschikking.

Dat is gebleken uit onderzoek van het CBS. Inwoners van Noord- en West-Europa hebben gemiddeld ongeveer 2 kamers per persoon tot hun beschikking. België scoort met gemiddeld 2,2 het hoogst.

Roemenen wonen te krap volgens Europese normen

52 procent van de Roemenen woonde in 2014 volgens Eurostat te klein. Naast het aantal kamers is bij deze berekening ook rekening gehouden met de samenstelling van het gezin. In veel overige Oost- en Zuid-Europese landen woont meer dan 25 procent te krap volgens Eurostat. Voor West-Europa ligt dit percentage onder de 10, in Nederland woont zo’n 3 procent van de bevolking te krap.

Meer ruimte op het platteland

Op het platteland hebben mensen gemiddeld meer kamers per persoon tot hun beschikking dan in de grote steden. De inwoners van grote Europese steden hadden in 2014 gemiddeld 1,5 kamer, terwijl dit op het platteland 1,7 was. Uitzonderingen hierop waren Noorwegen, Malta en Cyprus, hier hadden de mensen in de steden gemiddeld meer kamers per persoon dan op het platteland.

Grotere huizen in Oostzeelanden, Slovenië en Hongarije 

Het aantal kamers per persoon is sinds 2010 in veel landen gelijk gebleven of ligt gestegen. In Hongarije, Slovenië, Portugal en de Oostzeelanden is de toename in het aantal kamers per persoon het grootst. Hier nam het gemiddelde aantal kamers per persoon op zowel het platteland als in de steden toe. 

Gerelateerde artikelen