Overheid verscherpt regels voor CV-installaties

Het installeren en onderhouden van cv-ketels en warmwatertoestellen mag in de toekomst alleen nog maar gedaan worden door erkende bedrijven die beschikken over goed opgeleide werknemers. Deze nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat ongelukken met koolmonoxide voorkomen worden.

Dat maakte Minister Stef Blok maandag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Vanaf 2019 zullen de maatregelen in de wet komen. De tussenliggende tijd moet gebruikt worden om de kwaliteitsbewaking van bedrijven te verbeteren, het bijscholen van monteurs en het opstellen van de wetgeving.

De branche telt zo’n 18.000 actieve installatiebedrijven en 34.000 monteurs. Van de actieve installatiebedrijven zijn er 12.000 eenmanszaken. Met bijvoorbeeld een logo moet duidelijk worden gemaakt welke bedrijven erkend zijn om de werkzaamheden uit te voeren.

Gevaren van koolmonoxide

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) was vorig jaar erg kritisch over de sector van installateurs en het stelsel van kwaliteitslabels. Volgens de OVV geven de verschillende erkenningen, keurmerken en certificeringen te weinig waarborging voor de daadwerkelijke kunde en kennis van de professional die aan huis komt.

Tevens is uit het rapport gebleken dat van alle koolmonoxide-ongevallen 46 procent gebeurt met cv-installaties. Ook nieuwe cv-installaties die regelmatig onderhouden worden geven risico tot koolmonoxide-ongevallen. In februari gaat er een campagne van start om mensen te wijzen op de gevaren van koolmonoxide.

Aantal koolmonoxide-slachtoffers

Volgens de Onderzoeksraad ligt het aantal koolmonoxide-slachtoffers waarschijnlijk fors hoger dan de vijf tot tien jaarlijkse doden en honderden gewonden die bekend zijn.

Brancheorganisatie UNETO-VNI verwacht dat er minder koolmonoxide-ongevallen zullen zijn door de maatregelen. Met de opgestelde maatregelen zou het kabinet volgens de organisatie onderstrepen dat bewezen vakbekwaamheid essentieel is om het vak van cv-monteur uit te voeren.

Vind vakbekwame cv-installateurs

Ben jij op zoek naar een vakbekwame cv-installateur voor het plaatsen van een nieuwe cv-ketel of het onderhouden van de huidige ketel? Via Solvari ontvang je gratis en vrijblijvend tot wel 5 offertes. Zo kun je meerdere aanbieders vergelijken en de beste vakman vinden voor je klus!

Ontvang gratis offertes voor cv-ketels! »