Pas op met slechte cv-ketels

Nahom Isaac
dinsdag 11 maart 2014, Geschatte leestijd: 1min

Verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketels zorgen voor steeds meer slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek gestart.

Koolmonoxidevergiftiging zorgt jaarlijks voor honderd gewonden en tien doden. Voorheen kwam het gas vooral vrij bij open geisers, maar nu blijken ook cv-ketels gevaarlijk te zijn, aldus het onderzoeksprogramma.

In 2013 werden voor het eerst meer mensen met een koolmonoxidevergiftiging opgenomen door een slechte cv-ketel dan door een open geiser. Door een slechte cv-ketel kwamen 83 mensen in het ziekenhuis, tegenover dertig mensen door een geiserprobleem. Eén persoon overleed aan koolmonoxidevergiftiging. Een jaar eerder, in 2012, kregen 85 mensen koolmonoxidevergiftiging door een geiser. 73 personen met een vergiftiging werden opgenomen door een slechte cv-ketel.

Het onderzoeksprogramma laat blijken dat ook moderne cv-ketels koolmonoxide kunnen lekken als ze slecht geïnstalleerd worden. In 2007 werd de Vestigingswet voor bedrijven afgeschaft, waardoor installatiebedrijven niet aan speciale bekwaamheidseisen moeten voldoen om een onderneming te beginnen. Het is dus van groot belang dat u met een betrouwbare en vakbekwame cv-installateur in zee gaat.

Gerelateerde artikelen