Rekening voor gas, water en elektra stijgt in veel gemeenten

Martijn
Martijn Scholman
woensdag 11 april 2018, Geschatte leestijd: 1min

Veel huishoudens gaan dit jaar meer geld uitgeven aan gas, water en elektra. Dit komt doordat de precariobelasting met gemiddeld 33 procent omhoog gaat.

De precariobelasting is een belasting voor drinkwater- en netwerkbedrijven voor het gebruik van bijvoorbeeld waterleidingen en kabels. Het vervelende is dat die bedrijven de rekening doorschuiven naar de consument. Dat is minder!

De belasting is inmiddels afgeschaft, maar de heffing mag nog tot 2022 blijven als de belasting in februari 2016 nog bestond. Veel gemeenten hebben de precariobelasting op het laatste moment ingevoerd. Drinkwater- en netwerkbedrijven vragen dit jaar nog een extra heffing. Over drinkwaterbedrijven gesproken, in veel gevallen is de kwaliteit van het water niet goed genoeg.

Soms zit het mee, soms zit het tegen

Huishoudens betalen gemiddeld dit jaar 22 euro voor precario op ondergrondse leidingen. Dit is 6,62 euro meer dan in 2017. Gelukkig hoeft er in 158 gemeenten geen precariobelasting te worden betaald. Je hebt mazzel als je in Noord-Brabant en het grootste deel van Limburg, Groningen en Overijssel woont. Gelukkig kan iedereen profiteren van de financiële voordelen van de warmtepomp.

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 0,8 procent meer voor de belastingen. Dit valt relatief mee, want het percentage is minder dan de 1,6 procent inflatie. Bovendien kan je de stijging compenseren door te investeren in zonnepanelen!

De gemeentelijke lasten stijgen met gemiddeld 0,7 procent, de waterschapslasten met 1,7 procent en de lasten aan provincies blijven gelijk.

Een huishouden bestaand uit meerdere personen met een koopwoning betaalt gemiddeld 1.312 euro aan lokale belastingen, waarvan 721 euro aan de gemeente, 259 euro aan de provincie en 332 euro aan het waterschap.