Terugverdientijd zonnepanelen korter dan helft Nederlanders denkt

Lenneke
Lenneke Manschot
donderdag 05 juli 2018, Geschatte leestijd: 1min

Maar liefst meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat de terugverdientijd van zonnepanelen langer is dan het in werkelijkheid is. Dit blijkt uit onderzoek van EasySwitch onder 1.015 Nederlandse huishoudens.

De helft van de ondervraagden is ervan overtuigd dat zonnepanelen voor een gemiddeld gezin terugverdiend zijn in 10 jaar of zelfs langer. Iets minder dan de helft van die mensen denkt dat het zelfs langer dan 15 jaar duurt. Ook de kosten van zonnepanelen schat men te hoog in. Maar liefst 12 procent van de respondenten gaat uit van 10.000 euro voor zonnepanelen voor een gemiddeld gezin.

Zonnepanelen voordeliger dan ooit

Zonnepanelenprijzen zijn de afgelopen vijf jaar flink gedaald, met zo'n 25 procent. En dat terwijl ze efficiënter zijn dan ooit. Voor 10 zonnepanelen betaal je gemiddeld €4.400, inclusief btw. De kosten verschillen, doordat er veel verschil is in omvormers, zonnepanelen en installatiekosten.

Terugverdientijd zonnepanelen 7 jaar


Met de nieuwe terugleversubsidie die in 2020 van start gaat, ligt de terugverdientijd van zonnepanelen op 7 jaar. Deze zomer komt er meer duidelijkheid over de terugleversubsidie, die de salderingsregeling gaat vervangen. Het streven is dat je de zonnepanelen in 7 jaar terugverdient — daarna geniet je tientallen jaren van gratis stroom. Tip: door de btw op je zonnepanelen terug te vragen, verkort je de terugverdientijd. Het kan al gauw €800 op 10 zonnepanelen schelen.