Test Amsterdam-West: een slim energienetwerk

Orin
Orin Koeteeuw
woensdag 27 juli 2016, Geschatte leestijd: 1min

Amsterdam-West is een experiment rijker. De komende twee jaar zullen vijftig huizen in de wijk Nieuw-West een thuisbatterij krijgen. Die batterij moet de overproductie van zonnepanelen opvangen. Onderzoekers spreken de verwachting uit dat zonnepanelen dan nog beter zullen renderen.

Netbeheerder Alliander zet een experiment op samen met adviesbureau Greenspread en innovatiecentrum Amsterdam Smart City. Zij stellen de vraag of zonnepanelen meer opleveren als energieproductieoverschotten kunnen worden opgevangen. Dat willen de instanties testen met behulp van een thuisbatterij die ze koppelen aan een zonnepaneleninstallatie.

Slim energienetwerk van batterijen?

Die batterijen zijn met andere huizen in de wijk verbonden, zodat ze van elkaars zonne-energie gebruik kunnen maken. Daardoor kunnen huishoudens ook ‘s nachts de duurzaam opgewekte energie benutten. 

"Als energie duurder is, levert het energie en bij goedkope tarieven laadt het zich op"

Amsterdam Smart City noemt het batterijnetwerk dat hierdoor ontstaat een slim netwerk. Dat past binnen de visie die zij voor Amsterdam-West hebben: een wijk die zelfvoorzienend is, efficiënt omgaat met energie en waar het aangenaam wonen is.

Energie: nooit meer te veel betalen?

De thuisaccu heeft het formaat van een koelbox. Het idee is dat hij zijn opgeslagen zonne-energie levert wanneer de energieprijzen hoog zijn. Bij lage energieprijzen laadt het apparaat zich op. Zo gebruiken huishoudens nooit het hoge energietarief en dat scheelt uiteindelijk tientallen procenten op de rekening.

Gerelateerde artikelen