Vanaf 3 april weer leningen voor duurzame initiatieven

Martijn
Martijn Scholman
donderdag 05 april 2018, Geschatte leestijd: 1min

Inwoners van Arnhem kunnen vanaf 3 april 2018 een duurzaamheidslening afsluiten voor maatregelen aan huis. De gemeente Arnhem maakt daarvoor 3 miljoen euro vrij, goed voor ongeveer 750 leningen. Eerdere regelingen waren zeker een succes: bijna 250 Arnhemmers konden met een lening hun huis een stuk duurzamer maken. De gemeente stimuleert hiermee de keuze voor bijvoorbeeld zonnepanelen.

Er komt geld beschikbaar

De inwoners kunnen tussen 2.500 en wel 25.000 euro lenen tegen een aantrekkelijke rente. De rente is momenteel 1,6 procent. De gemeente behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Doordat de gemeente een beperkt aantal leningen laat afsluiten geldt de op-is-op-regeling. Wil je weten hoe je nog meer kan besparen op zonnepanelen? Na het lezen weet je hoeveel jij kan terugvragen bij de Belastingdienst. In Arnhem zijn al inspirerende voorbeelden over het opwekken van duurzame energie te vinden.

Een steuntje in de rug

Wethouder Duurzaamheid Ron König zei dat steeds meer mensen hun huis duurzamer willen maken en op zoek zijn naar een manier om dat te doen. Volgens hem vormt de financiering hiervan een blokkade. De lage rente helpt de consument op weg naar duurzame initiatieven. De gemeente Arnhem streeft naar een jaarlijkse energiebesparing van 1,5 procent en een duurzame energieproductie van 14 procent in 2020. Uiteindelijk wil de gemeente in 2050 volledig energieneutraal zijn.