Veel vrouwen voelen zich onveilig in het donker

Lisanne
Lisanne van Schaik
maandag 02 juli 2018, Geschatte leestijd: 1min

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen zich niet veilig voelen als ze 's avonds laat de deur open moeten doen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat 18 procent van de vrouwen zonder partner wanneer het donker is de deur liever niet meer open doet. Ook kwam uit dit onderzoek naar voren dat samenwonende vrouwen zich veiliger voelen als de partner thuis is, van deze groep vrouwen laat slechts 10 procent de deur in de avond dicht. Bij de vrouwen boven 65 jaar zonder partner doet zelfs 24 procent als het donker is niet meer open. Mannen doen vaak wel open als er 's avonds iemand voor de deur staat, 95 procent zegt zich niet onveilig in zijn eigen huis te voelen.

Opvallend is dat minder Nederlanders veiligheidssloten en buitenverlichting hebben dan in 2012. Nederlanders die in een dorp wonen hebben vaker betere buitenverlichting en rolluiken dan mensen die in de meer verstedelijkte wijken wonen. In de stad zijn veiligheidssloten en alarminstallaties over het algemeen het minst te vinden. Anno 2018 hebben bijna een kwart van de Nederlanders rolluiken voor de ramen en deuren. Buitenverlichting (76 procent) en extra veiligheidssloten op de buitendeuren (65 procent) zijn vele malen populairder, zo is afgelopen donderdag uit de Veiligheidsmonitor van het CBS gebleken. Bijzonder is dat maar 13 procent van de Nederlandsers een alarmsysteem heeft, zeker wanneer je bedenkt dat er ruim zeven keer per uur een inbraak plaatsvindt. Een alarmsysteem is dan absoluut geen overbodige luxe. 

Jaarlijks wordt er in Nederland ongeveer 100.000 keer melding gemaakt van een woninginbraak. Dit wil je natuurlijk bij jou thuis voorkomen. Met deze middelen voor inbraakpreventie voorkom je dat jij slachtoffer wordt van een inbreker. 

Gerelateerde artikelen

maandag 17 maart 2014

Duurzaam wonen: waarom en hoe?

vrijdag 18 april 2014

Decoratie-inspiratie voor Pasen