Verhuizen is in trek!

Lenneke
Lenneke Manschot
donderdag 19 oktober 2017, Geschatte leestijd: 1min

Het aantal Nederlanders dat in 2016 en in het eerste kwartaal van 2017 verhuisde is hoger dan het in jaren geweest is.

Vorig jaar wisselden maar liefst 1,8 miljoen mensen van woning. Dat waren 318.000 mensen meer dan in 2013. In de eerste drie maanden van 2017 betrokken meer mensen een nieuwe woning dan in het eerste kwartaal van 2016. In de afgelopen 40 jaar zijn er niet zo veel mensen verhuisd als vorig jaar. Sinds halverwege 2013 zit de huizenmarkt weer in de lift en dat is goed terug te zien in het aantal verhuizers.

Verhuizen populair onder bijna alle groepen

Het zijn niet alleen starters die momenteel verhuizen. Eind 2013 waren het vooral alleenstaanden die een nieuwe stek zochten. Het gaat dan in de meeste gevallen om twintigers en dertigers die hun eerste woning kochten of hun huurwoning inwisselden. In de tweede helft van 2014 besloten ook gezinnen en echtparen (zonder thuiswonende kinderen) de biezen te pakken. Naar verhouding is het juist de groep dertigers mét thuiswonende kinderen die het sterkst gegroeid is als je kijkt naar het aantal verhuizingen. Zij zijn veelal op zoek naar grotere huizen. In 2015 verhuisden alleenstaanden minder. Stellen met kinderen ruilden hun woning juist steeds vaker.

Verhuizen is in trek

Jongvolwassenen verhuizen minder

Terwijl bijna alle leeftijden meer verhuizen, blijven jongvolwassenen waar ze zitten. Vergeleken met drie jaar eerder daalde het aantal jong volwassenen (17 tot 22 jaar) dat in 2016 verhuisde naar 181.000. Dat zijn 16.000 mensen minder. Terwijl die daling zich inzette in 2015, steeg toen juist het aantal verhuizingen bij de andere leeftijdsgroepen.

Maak van jouw verhuizing een feestje

Ben jij bezig met het (ver)kopen van een huis? En ben je al helemaal op de hoogte van het energielabel dat gepaard gaat met een nieuwe woning? In onze blogpost Huis (ver)kopen en het energielabel leggen we je er alles over uit. Verder hebben we nog een handige checklist voor verhuizers: zo weet je zeker dat jouw verhuizing van een leien dakje gaat! Of ontvang je liever offertes van verhuisbedrijven? Dat kan natuurlijk ook; geheel gratis en vrijblijvend.

Gerelateerde artikelen