Vernieuwde subsidie voor warmtepompen

Op 1 januari zijn de subsidies voor warmtepompen veranderd. Een warmtepomp komt vanaf nu pas in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze voldoet aan meerdere voorwaarden.

Verminderde subsidie

Terpstra van UNETO-VNI baalt van dit besluit. Hij vindt het heel erg jammer dat dit besluit genomen is en dan doelt hij voornamelijk op de korte termijn waarop deze subsidie is teruggedraaid. “Het doet me denken aan wat er is gebeurd met de btw-tarieven op auto’s vorig jaar. Daar heb je gezien dat de overheid de elektrische auto’s heeft gestimuleerd, maar vervolgens is de markt ingezakt omdat de subsidie is verminderd. Dat zie je hier nu ook gebeuren”, vertelt hij.

De vernieuwde investeringssubsidie

Vanaf 1 januari 2018 kom je pas in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
  • Het ruimteverwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de hoeveelheid energie die het apparaat oplevert. Bij warmtepompen ligt deze vergoeding indicatief tussen de € 1000 en € 2.500.