We besparen dit jaar 100 euro op energie

Lenneke
Lenneke Manschot
donderdag 11 augustus 2016, Geschatte leestijd: 1min

We zijn dit jaar 100 euro goedkoper uit als het gaat om onze energierekening! Met name de goedkopere elektriciteit zorgt voor deze besparing, want voor gas betalen we namelijk meer dan vorig jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat de jaarrekening bij gemiddeld verbruik uitkomt op €1.672. Hier zijn de tariefswijzigingen van afgelopen juli al in meegenomen en er is uitgegaan van een gelijkblijvend verbruik.

Elektriciteit in 2016 goedkoper

Voor elektriciteit betalen we voor de levering en voor transport en ook nog eens voor energiebelasting. Alles bij elkaar opgeteld is het goedkoper geworden, maar dat geldt niet voor alle onderdelen. De prijs van transport bleef gelijk, terwijl de levering 31 euro goedkoper werd. En door een aangepast energiebelasting betalen we nog eens 67 euro minder.

Gas is dit jaar duurder

De elektriciteit is dan wel goedkoper, maar dat geldt niet voor gas. Doordat de energiebelasting duurder is geworden, betalen we nu gemiddeld twee euro meer.

Een blijvend lagere energierekening?

Zie je het nou niet zitten om elk jaar alleen maar te hopen dat je energierekening lager uitvalt, maar wil je het heft in eigen handen nemen? Dat kan en is nog vrij simpel ook. Door je woning te isoleren, door zonnepanelen te laten installeren en door korter te douchen, je was op te sparen tot volle trommels en door gewoon eens je verwarming een graadje lager te zetten, betaal je al een stuk minder voor je energierekening.