Woningoverval komt vaker voor dan winkeloverval

Dennis
Dennis van Es
woensdag 12 oktober 2016, Geschatte leestijd: 1min

Het aantal overvallen is de afgelopen jaren fors gedaald in Nederland. Wel is er een duidelijke verschuiving te zien. Winkels zijn tegenwoordig minder het doelwit, woningen juist meer.

Dat is gebleken uit onderzoek dat is verricht door veiligheidsonderzoeker Ben Rovers en oud-hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut. Aan het einde van de vorige eeuw waren woningen nauwelijks het doelwit van overvallen. De meest recente cijfers, uit 2014, geven echter aan dat 4 op de 10 overvallen een woningoverval is.

Aantal woningovervallen zal toenemen

De onderzoekers vrezen dat het aantal woningovervallen niet zal verminderen. Door de lage spaarrentes moeten klanten in de toekomst wellicht betalen om hun geld op de bank onder te brengen. Als gevolg zullen de mensen vaker hun geld thuis bewaren. Hierdoor zou het aantal woningovervallen nog kunnen toenemen. Volgens de onderzoekers zou dit ‘’de verschuiving van overvallen op woningen wel eens een extra duw kunnen geven’’.

Bedrijven nemen maatregelen

De afgelopen jaren is er door de overheid en bedrijven veel aandacht en geld besteed aan het voorkomen van overvallen. De opsporing is beter geworden en de straffen voor de daders zijn zwaarder geworden. Daarnaast zijn er preventieve maatregelen genomen. Winkeliers krijgen bijvoorbeeld overvaltrainingen en bedrijventerreinen zijn beter beveiligd. Volgens de onderzoekers kiezen criminelen hierdoor vaker voor een woningoverval.

Beveilig je huis tegen woningovervallers

Door de toename in woningovervallen is het verstandig om naar de beveiliging van je eigen huis te kijken. Woningovervallers kunnen binnenkomen door simpelweg aan te bellen, maar soms breken ze ook in. Maak jij het inbrekers niet te makkelijk? Wij hebben de 5 beste middelen voor inbraakpreventie op een rij gezet in een blog.