Zonnepanelen geven 25% meer opbrengst dan gedacht

Johan
Johan Hazenbroek
vrijdag 21 maart 2014, Geschatte leestijd: 1min

Zonnepanelen geven meer opbrengst dan gedacht. Er is door onderzoekers van de Universiteit Utrecht een nieuwe schatting gemaakt van de hoeveelheid stroom die met de zon opgewekt wordt in Nederland. Er wordt meer zonnestroom opgewekt dan eerder gedacht werd.

Volgens dr. Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht was het vorige kengetal waarmee de opbrengst werd berekend achterhaald en ligt het nieuwe kengetal 25% hoger. Dat houdt in dat zonnepanelen een kwart meer opleveren. Het nieuwe kengetal geldt met terugwerkende kracht vanaf 2011. Steeds meer mensen zien het nut van zonnepanelen en laten deze installeren. Zonnepanelen hebben een steeds groter aandeel in de Nederlandse energieproductie. Dit aandeel ligt nu op een half procent en is in de afgelopen vijf jaar vertienvoudigd. Nederland krijgt niet alleen meer zonnepanelen, maar de zonnepanelen worden ook steeds beter. Het omzetten van zonlicht naar elektriciteit wordt steeds efficiënter en de zonnepanelen worden beter geïnstalleerd.

Het technische verhaal

Om te kunnen bepalen wat de bijdrage van zonnepanelen is, wordt een kengetal gebruikt. Dit kengetal wordt gebruikt uit te kunnen rekenen hoeveel energie er geproduceerd is op basis van de hoeveelheid zonnepanelen. De opbrengst wordt dus uitgedrukt in de hoeveelheid jaarlijks opgeleverde energie (kWh) per nominaal vermogen van dat paneel (kWp). Het kengetal lag voorheen op 700 kWh/kWp. Uit het onderzoek is nu gebleken dat nu 875 kWh/kWp gehanteerd kan worden voor heel Nederland. Dit betekent dat zonnepanelen dus 25% meer opbrengen dan eerder werd gedacht.

 

Benieuwd wat zonnepanelen u opleveren? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.