Zonnepaneleneigenaren en belastingaangifte

Johan
Johan Hazenbroek
dinsdag 08 juli 2014, Geschatte leestijd: 1min

Eigenaren van zonnepanelen moeten in het eerste jaar elk kwartaal belastingaangifte doen. Daarna kunt u een jaaraangifte of ontheffing aanvragen.

De Vereniging Eigen huis verzocht staatssecretaris Wiebes van Financiën om de belastingaangifte voor zonnepaneleneigenaren om te zetten naar één keer per jaar. Wiebes geeft aan dit verzoek geen gehoor.


Energie terugleveren aan het net

Woningeigenaren die zonnepanelen op het dak hebben liggen, kunnen opgewekte stroomterugleveren aan het energienet. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Voor deze teruggeleverde energie krijgen zonnepaneleneigenaren een vergoeding. Als u energie teruglevert, wordt u door de Belastingdienst aangemerkt als ondernemer.


Btw teruggevraagd?

De btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen kunt u terugvragen van de Belastingdienst. Consumenten die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben laten installeren, profiteren van dit belastingvoordeel. Iedereen die de btw over de zonnepanelen heeft teruggevraagd, moet datzelfde jaar per kwartaal btw-aangifte doen. Pas na een jaar kunt u een verzoek doen bij de Belastingdienst om eens per jaar aangifte te doen of ontheffing te krijgen. Zorg dat u in uw verzoek de volgende punten benoemt:

  • ik ben ondernemer voor de omzetbelasting, omdat ik door aankoop van zonnepanelen stroom lever aan het energienetwerk;
  • ik heb in het jaar van aanschaf van de zonnepanelen recht op teruggave van de btw op mijn zonnepanelen;
  • de jaren na de aanschaf van zonnepanelen is de btw die ik moet afdragen minder dan €1.345, waardoor de btw wordt kwijtgescholden dankzij de regeling voor kleine ondernemers;
  • het verzoek om ontheffing te verlenen voor het doen van btw-aangifte vanaf 1 januari komend jaar;
  • het verzoek om een bevestiging, het liefst schriftelijk


Wees op tijd!

Zorg dat u op tijd uw aangifte doet om een naheffingsaanslag en een boete te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

woensdag 11 september 2013

Kozijnen in alle vormen en maten

vrijdag 21 december 2012

Solvari terugblik 2012