Zonnig februari was de jackpot voor eigenaren zonnepanelen

Records zijn erom te breken, zo verbreekt de maand februari alle records als het gaat om het aantal zonuren. Nog nooit was het in Nederland zo zonnig als afgelopen maand. Er werden ruim 167 zonuren geregistreerd, dit is bijna twee keer zoveel als de 85 uur die normaal zijn voor deze maand. Jackpot voor wie zonnepanelen op het dak heeft liggen.

Het vorige record was van 2003, toen registreerde het KNMI in de Bilt 150,5 zonuren. Maar ondanks de vele zonuren hebben we met een gemiddelde temperatuur van 0,7 graden meteen ook de koudste februari sinds 1996 te pakken. Het is inmiddels wel duidelijk dat als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, je goede zaken doet. 

Zo ook Niek de Vos uit de provincie Utrecht. Op het dak van zijn woning liggen 12 panelen, gericht op het zuidwesten. Deze panelen leveren jaarlijks bijna 3.000 kWh. Dit is meer dan hij aan stroom verbruikt.

"Februari is echt een supermaand"

Hij houdt de opbrengsten van zijn panelen voortdurend in de gaten. "Februari is echt een supermaand", zegt hij, wijzend naar de grafiek op zijn telefoon. "Moet je kijken, 378 kWh, dat is echt veel meer dan in dezelfde periode vorig jaar." Hiermee bespaart hij deze maand 63 euro op zijn energierekening.

Zonnepanelen: een interessante investering

Vijf jaar geleden heeft hij twaalf zonnepanelen op zijn dak laten plaatsen. "Zonnepanelen zijn van zichzelf al een interessante investering, maar door de btw-teruggave is het nog aantrekkelijker om te investeren in zonnepanelen. Met de btw-teruggave kan je honderden euro's van je investering terugkrijgen. Daar heb ik nu maandelijks nog profijt van."

Een warmtepomp, die op elektriciteit werkt, zorgt inmiddels een groot gedeelte van de warmte in huize de Vos. "De cv-ketel schakelt alleen nog in op echt koude dagen, zoals afgelopen week." Voor de toekomst wil Niek nog een stapje verder gaan en de opgewekte energie die hij niet gebruikt, opslaan.

Zonnepanelen zijn populair

Dat het plaatsen van zonnepanelen winstgevend is, blijkt wel uit het aantal aanvragen van afgelopen jaar, dit is namelijk verdrievoudigd. Investeren in panelen levert rendementen op van drie tot tien keer de spaarrente en kent amper risico's. Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en beter voor de portemonnee.