Welke rol speelt AI bij het optimaliseren van ons energieverbruik?

 6 min. 12 december 2024

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Maar wist je dat AI ook op het gebied van verbouwen en verduurzamen veel kan betekenen? Zo heeft AI de potentie om een belangrijke rol te spelen bij het verminderen van het energieverbruik van onze samenleving en in Zweden wordt daar zelfs al mee gewerkt. Hoe dan precies? Dat leggen we je uit!

 

Welke voordelen heeft AI?

AI kan het energieverbruik van gebouwen en uiteindelijk zelfs steden analyseren. Door deze analyse kan AI een voorspelling geven van wanneer welke hoeveelheid energie verbruikt gaat worden. Er zijn dan automatische aanpassingen mogelijk waardoor je energie kan besparen op andere momenten. 

AI kan processen dus efficiënter maken en klimaatvoorspellingen doen. Ook is het geschikt om vraag en antwoord beter op elkaar af te stemmen. Naast het verminderen van ons energieverbruik, kunnen we AI in de toekomst ook gebruiken voor onder andere:

  • Sorteren en beheren van afval: het is mogelijk voor AI om afval te identificeren en te kijken welk afval gerecycled of hergebruikt kan worden. Hierdoor kan de afvalberg aanzienlijk kleiner worden. En dat in een tijd waarin we juist steeds meer afval hebben.
  • Smart Grids: AI kan deze slimme elektriciteitsnetwerken beheren omdat het vraag en antwoord goed kan afstemmen. Ook kan AI wind, zon en andere hernieuwbare energiebronnen efficiënter integreren. Er wordt op dit moment aan een AI-gestuurd netwerk gewerkt.
  • Biodiversiteit behouden: we kunnen AI inzetten om bedreigde diersoorten automatisch te identificeren en te monitoren. Dit kan door middel van beeld- en geluidsopnamen. Op dit moment zijn sommige bedrijven hier zelfs al mee bezig.

 

De klimaatimpact van AI

AI heeft een impact op het klimaat, maar hoe groot precies is niet eenvoudig vast te stellen. Niet alleen het energieverbruik is hoger door AI, ook het waterverbruik en de CO2-uitstoot zijn op zijn zachtst gezegd zorgelijk. Omdat datacentra vaak veel stroom verbruiken is veel water nodig om deze elektrische systemen te koelen. Waar een gemiddeld gezin 127.000 liter water per jaar gebruikt, gebruikte het datacenter van Microsoft in 2021 maar liefst 84 miljoen liter water. 

Om AI-modellen slimmer te maken zijn trainingssessies nodig, die soms weken duren. Hierbij worden de modellen gevoed met zoveel mogelijk data, waardoor ze allerlei taken kunnen leren en uiteindelijk ook zelf kunnen uitvoeren. De CO2-uitstoot van een trainingssessie staat gelijk aan de uitstoot van soms wel 1.000 auto’s die allemaal 1.000 kilometer rijden. 

 

Hoe ziet de toekomst eruit?

Dat AI veel impact heeft op het milieu is zeker. Maar toch gaat AI een steeds grotere rol spelen in de toekomst. Zo is in meerdere appartementencomplexen in Zweden het verwarmingsnetwerk geoptimaliseerd met behulp van AI. Zowel de ventilatie als verwarming worden sinds begin 2022 geregeld door middel van AI. Hierdoor is de binnentemperatuur constant en het wooncomfort een stuk hoger. Het energieverbruik in deze complexen is gedaald met wel 20%. 

Bovenstaand voorbeeld toont aan dat er dus veel potentie is voor AI op het gebied van verduurzaming en het verminderen van het energieverbruik. De mogelijkheden zijn eindeloos en er valt uiteindelijk nog veel meer te leren en winnen. AI speelt dan ook zeker een rol op het gebied van de energieoptimalisatie en verduurzaming. Maar hoe en wat precies, dat is nog te ontdekken. De wereld van AI is constant in ontwikkeling en er zijn veel dingen mogelijk waar wij nu waarschijnlijk nog helemaal geen weet van hebben. Ook voor jou als vakspecialist!

 

Waarom kiezen voor Solvari?

Bij Solvari werken we elke dag aan een duurzame toekomst. We zijn dan ook niet toevallig het grootste verduurzamingsplatform van de Benelux. Ben jij een vakspecialist op het gebied van isolatie, warmtepompen, kozijnen, …? Meld je dan gratis aan bij Solvari en wij zorgen voor:

Kwalitatieve leads op maat en bij jou in de buurt

100% flexibiliteit: jij kiest zelf welke projecten je aanneemt

Meer dan 130 soorten klussen in de bouw- en renovatiesector

Een bedrijfsprofiel op ons platform als online visitekaartje

Performante tools om jouw leads gericht op te volgen

Meld je gratis aan 

 

Eerder bekeken pagina's