1030

Materialen voor spouwmuurisolatie

Bij het isoleren van de spouwmuur bespaar je flink op je energierekening. Er zijn verschillende materialen voor spouwmuurisolatie. Voor welk materiaal gekozen wordt hangt sterk af van de situatie. .

Er zijn over het algemeen vier materialen die worden gebruikt voor spouwmuurisolatie. Elk van de verschillende materialen voor spouwmuurisolatie dragen bij aan de werking van spouwmuurisolatie

De kosten van spouwmuurisolatie met deze materialen hangen af van de dikte van de spouwmuur, oppervlakte van de woning, moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden en natuurlijk het materiaal van de isolatie. Hieronder zijn de vier meest populaire isolatie materialen voor spouwmuurisolatie benoemd.

Glaswol

De grondstof van glaswol is gerecycled glas. Bij glaswolisolatie in de spouwmuur worden glaswolvlokken ingespoten in de muur. Glaswol zorgt niet alleen voor warmte-isolatie, maar ook voor geluidsisolatie. Gemiddeld genomen kan je uitgaan van 15 tot 20 euro per vierkante meter voor het isoleren met glaswol.

Steenwol

Steenwol lijkt veel op glaswol, maar bestaat uit een andere samenvoeging. Zo is de grondstof van steenwol gesmolten gesteente dat verwerkt wordt tot vezels. Net als glaswol, heeft steenwol een goede brandwerendheid. De verschillen tussen steenwol en glaswol zijn de isolatiewaarde en geluidsisolatie. 

Glaswol heeft een hogere isolatiewaarde, terwijl steenwol beter geluid tegenhoudt. de prijs van steenwol is gemiddeld van 15 tot 20 euro per vierkante meter.

Vind dé beste spouwmuurisolatie specialist en ontvang gratis offertes.

EPS-parels

Naast dat de spouwmuur geïsoleerd kan worden met wol, kunnen ruimtes worden opgevuld met EPS-parels. Dit zijn milieuvriendelijke en dampdoorlatende parels die een positief effect hebben op de luchtvochtigheid in huis. EPS-parels zijn daarbij ook nog recyclebaar en ecologisch. Gemiddeld genomen kan je uitgaan van 15 tot 25 euro per vierkante meter.

Voorbeeld materialen voor spouwmuurisolatie

PUR (Polyurethaan)

Polyurethaan is een isolatiemateriaal dat ontstaat door een chemische reactie uit twee componenten (polyol en PMDI). Door deze twee vloeistoffen bij elkaar te voegen, ontstaat een chemische reactie en vormt er een hard schuim dat uitstekend bestand is tegen vocht en een hoge isolatiewaarde heeft. PUR schuim laat vooral zijn waarde gelden bij smalle spouwmuren omdat het gemakkelijk toegebracht kan worden in hele smalle ruimtes. De prijs van PUR schuim is gemiddeld van 25 tot 35 euro per vierkante meter.

Hoe worden materialen voor spouwmuurisolatie aangebracht?

Om een spouwmuur te isoleren moet de muur in goede staat zijn, daarvoor wordt de muur altijd eerst geïnspecteerd. De muur wordt geïnspecteerd met een endoscoop camera. Als alles geïnspecteerd is, kan er worden begonnen met het isoleren van de spouwmuur.

Als je in een tussenwoning, twee-onder-één-kapwoning of een hoekwoning woont, moeten er op de scheiding naar de buren lange borstels in de spouwmuur geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat alleen de te isoleren spouwmuur wordt geïsoleerd. Hierna worden de isolatie roosters dichtgezet indien deze aanwezig zijn. dit gebeurt omdat het isolatiemateriaal anders via de ventilatie naar buiten kan komen. 

Na het dichtzetten van de ventilatieroosters, worden er nieuwe ventilatieroosters geplaatst van de spouwmuur naar de kruipruimte, zodat de kruipruimte nog wel goed kan ventileren en er geen vochtproblemen kunnen ontstaan. Als een van de materialen voor spouwmuurisolatie is toegebracht, kan je meteen beginnen met profiteren van de voordelen van jouw geïsoleerde spouwmuren.

Vind dé beste spouwmuurisolatie specialist en ontvang gratis offertes.