Spouwmuurisolatie materialen

1030

Spouwmuurisolatie biedt veel voordelen. Zo bespaar je flink op de energierekening, profiteer je het gehele jaar van een aangename temperatuur in huis en zal de waarde van jouw woning stijgen. Er zijn verschillende materialen voor spouwmuurisolatie. Welk materiaal het beste bij jouw situatie past, hangt af van een aantal factoren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Je leest het hieronder.

Er zijn over het algemeen vier materialen die worden gebruikt voor spouwmuurisolatie: glas- en steenwol, EPS-parels en PUR (polyurethaan). Elk van deze materialen draagt bij aan een goede werking van spouwmuurisolatie.

De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van de dikte van de spouwmuur, oppervlakte, moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden en natuurlijk het isolatiemateriaal.

Glaswol

De grondstof van glaswol is gerecycled glas. Bij glaswolisolatie in de spouwmuur worden glaswolvlokken in de muur ingespoten. Glaswol zorgt niet alleen voor warmtebehoud, maar ook voor geluidsisolatie. Qua kosten kun je met glaswol gemiddeld rekenen op €15 tot €20 per m2.

Steenwol

Steenwol lijkt veel op glaswol, maar bestaat uit een andere samenvoeging. Zo is de grondstof van steenwol gesmolten gesteente dat verwerkt wordt tot vezels. Net als glaswol heeft steenwol een goede brandwerende werking.

Glaswol heeft een hogere isolatiewaarde, terwijl steenwol geluid beter tegenhoudt. De prijs van steenwol is gemiddeld €15 tot €20 per m2.

Vind dé beste spouwmuurisolatie specialist en ontvang gratis offertes.

EPS-parels

Naast dat de spouwmuur geïsoleerd kan worden met wol, kan de spouw met EPS-parels worden gevuld. Dit zijn milieuvriendelijke en dampdoorlatende parels die een positief effect hebben op de luchtvochtigheid in huis. Daarbij zijn EPS-parels ook recyclebaar en ecologisch. Qua kosten kun je gemiddeld rekenen op €15 tot €25 per m2.

Voorbeeld materialen voor spouwmuurisolatie

PUR (Polyurethaan)

Polyurethaan is een isolatiemateriaal dat ontstaat door een chemische reactie uit twee componenten (polyol en PMDI). Door de samenvoeging van deze twee elementen ontstaat er een chemische reactie: hard schuim wordt gevormd.

Hard schuim is uitstekend bestand tegen vocht én heeft bovendien een hoge isolatiewaarde. PUR schuim laat zijn waarde vooral gelden bij smalle spouwmuren, dit omdat het eenvoudig geplaatst kan worden in kleine ruimtes. De prijs van PUR schuim is gemiddeld €25 tot €35 per m2.

Meer informatie over de werking van spouwmuurisolatie

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's