Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

1030

Je hebt waarschijnlijk al veel gehoord over de voordelen van spouwmuurisolatie. Wil je weten welke soort voor jouw woning geschikt is? Op deze pagina leggen we je uit welke verschillende soorten spouwmuurisolatie er zijn en hoe ze precies werken!  

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie die het meest gebruikt worden, namelijk: EPS-parels, glas- en steenwol en PUR schuim. Welke soort spouwmuurisolatie het beste in je huis past hangt af van een aantal factoren. Zo verschillen de soorten bijvoorbeeld in prijs en de mate van isolatie. 

EPS-parels

Deze parels (die ook écht op parels lijken) zijn gemaakt van EPS. EPS is een chemische term voor de stof ‘Polystyreen’. De meest bekende vorm van Polystyreen ken je misschien wel: piepschuim.

In tegenstelling tot piepschuim zitten EPS-parels niet aan elkaar vastgeplakt, maar juist los van elkaar. Handig, want hierdoor blaas je ze makkelijk in de ruimte tussen de spouwmuur in. Hoe precies? Een vakman maakt in de voegen van de buitenmuur een klein gat. Via dit gat blaast een speciale slang de EPS-parels in de spouwmuur. Daarna wordt het gat in de voegen weer netjes dichtgemaakt. De vakman gebruikt na afloop altijd dezelfde kleur voegsel, zodat je niets meer ziet van het gat!

Voordelen en nadelen

Voordelen Nadelen

100% recyclebaar

De kieren worden minder goed afgedicht dan bij glas- en steenwol of PUR schuim

Niet schadelijk voor de gezondheid

Lastig aan te brengen bij vorst

Waterafstotend en dampdoorlatend

Kan terechtkomen op ongewenste plekken (zolder, kruipruimte en meterkast)

Geschikt voor smalle (vanaf 3 cm) en ongelijke spouwmuren

Kans op verzakking bij slechte plaatsing

Glas- en steenwol

Wanneer er wol wordt gebruikt als je de spouwmuur laat isoleren, dan worden deze twee soorten het vaakst gebruikt: glaswol en steenwol. 


Glaswol

Dit soort spouwmuurisolatie wordt gemaakt van zand en gerecycled glas. Glaswol is niet brandbaar en verliest zijn structuur niet door vocht of water waardoor het prima geschikt is als isolatiemateriaal. Net zoals bij EPS-parels blaast een vakman de glaswol in de spouwmuur via de voegen. Omdat de glaswol uit losse vezels bestaat, is het makkelijk om het de spouwmuur in te blazen.

Voordelen en nadelen

Voordelen Nadelen

100% recyclebaar

Ongeschikt voor smalle spouwmuren (smaller dan 4 cm)

Niet schadelijk voor de gezondheid

Groter boorgat nodig in voeg dan bij EPS-parels of PUR schuim

Brandwerend en onbrandbaar

De isolatiewaarde verminderd als het glaswol nat wordt

Geluidswerend

Oude wol (van vroeger) kan verzakken

Meestal goedkoper dan EPS-parels en PUR schuim

Steenwol

Steenwol heeft een andere samenstelling dan glaswol. De naam zegt het al: steenwol bestaat voornamelijk uit gesteente, namelijk basalt. Basalt is een vulkanisch gesteente dat 100% recyclebaar is. Net als bij glaswol wordt steenwol in losse vezels de spouwmuur ingeblazen.

Voordelen en nadelen

Voordelen Nadelen

100% recyclebaar

Gemiddeld 10% duurder dan glaswol

Niet schadelijk voor de gezondheid

Minder soepel dan glaswol

Brandwerend (beter dan glaswol) en onbrandbaar

Ongeschikt voor smalle spouwmuren (smaller dan 4 cm)

Geluidswerend (beter dan glaswol)

Groter boorgat nodig in voeg dan bij EPS-parels of PUR schuim

Meestal goedkoper dan EPS-parels en PUR schuim

Oude wol (van vroeger) kan verzakken

Blijft beter op zijn plek zitten dan glaswol

PUR schuim

Hier heb je misschien al eens van gehoord; PUR schuim staat met name bekend als middel voor het dichten van kieren en naden. PUR schuim ontstaat op het moment dat twee chemische stoffen (‘Polyol’ en ‘Isocyanaat’) met elkaar in contact komen. 

PUR schuim wordt - in tegenstelling tot EPS-parels, glas- en steenwol - niet in de spouwmuur geblazen maar gespoten. Het voordeel van de spouwmuur te isoleren met PUR schuim is namelijk dat het vloeibaar is en zich na het mengen makkelijk verspreidt en uitzet. Hierdoor worden kieren en naden goed opgevuld.

Voordelen en nadelen

Voordelen Nadelen

Hoge isolatiewaarde (hoger dan EPS-parels, glas- en steenwol)

Niet recyclebaar

Vult nauwkeurig alle kieren en naden

Sterke geur bij aanbrengen (ruikt naar sterke verflucht)

Geschikt voor smalle (vanaf 3 cm) en ongelijk spouwmuren

Vaak duurder dan EPS-parels, glas- en steenwol

Kleiner boorgat in voeg nodig dan bij EPS-parels, glas- en steenwol

Lastig om te verwijderen

Vochtwerend

Bij foutief aanbrengen kunnen er giftige dampen vrijkomen

Krimpvrij

Brandwerend

Welke soort isolatie is het meest geschikt voor mijn spouwmuur?

Welke spouwmuurisolatie het best past bij jouw woning hangt af van een aantal factoren. Je budget, de gewenste isolatiewaarde, de breedte van je spouwmuren en de voegbreedte hebben allemaal invloed op de soort spouwmuurisolatie die je kiest.

Budget

Budget speelt natuurlijk altijd een rol wanneer je in je woning investeert. In de tabel hieronder vind je een prijsindicatie* van de soorten spouwmuurisolatie.

Soort spouwmuurisolatie Prijsindicatie per m(incl. BTW)

EPS-parels

€ 20 - 25

Glaswol

€ 15 - 20

PUR schuim

€ 25 - 30

*Dit is slechts een indicatie van de prijs per m2. Wil je weten wat de exacte prijs is voor jouw woning? Vraag dan nu gratis tot wel 3 offertes aan bij specialisten in jouw regio via onze website. 

Ik wil gratis offertes vergelijken voor spouwmuurisolatie

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde, wat houdt dat precies in? De isolatiewaarde wordt aangeduid met de R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. 

Hoe zit dat dan met de isolatiewaarde van de soorten spouwmuurisolatie? PUR schuim heeft de hoogste isolatiewaarde. EPS-parels, glas- en steenwol hebben beiden een iets minder hoge isolatiewaarde.

Spouwbreedte

Niet alle soorten spouwmuurisolatie zijn geschikt voor iedere spouwmuur. Glas- en steenwol zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor een spouwmuur met een breedte van minimaal 4 cm. EPS-parels en PUR schuim kunnen wél gebruikt worden voor smalle en/of ongelijke spouwmuren (minimaal 3 cm).

Voegbreedte

Ook de voegbreedte tussen de bakstenen speelt een rol. Via een gat in de voeg wordt het isolatiemateriaal namelijk in de gevel geblazen (EPS-parels, glas- en steenwol) of gespoten (PUR schuim). 

In een standaard voeg kan een specialist meestal een gat boren tot ongeveer 23 mm. Dit gat is groot genoeg voor alle soorten spouwmuurisolatie. Wanneer de voegen een afwijkende breedte hebben kan er vaak maar geboord worden tot ongeveer 16 mm. Het is dan niet mogelijk om glas- of steenwol te nemen. EPS-parels en PUR schuim zijn wel nog een optie.

Recyclebaar

Wil je rekening houden met het milieu? Dan kies je het liefste een soort spouwmuurisolatie dat 100% recyclebaar is. Zowel EPS-parels als glas- en steenwol zijn 100% recyclebaar. 

Ga je toch liever voor PUR schuim? Zorg dan in ieder geval dat de PUR niet wordt gespoten met HFK’s als blaasmiddel. HFK’s zijn Fluorkoolwaterstoffen die vaak worden gebruikt als koelmiddel in koelkasten, airconditioners en in isolatiemateriaal (RIVM). Deze HFK’s zijn krachtige broeikasgassen met een hoge CO2-uitstoot. Vanaf 2023 zullen ze dan ook niet meer zijn toegestaan in Nederland (Milieu Centraal). 

Geluidsisolatie

Sommige soorten spouwmuurisolatie werken niet alleen isolerend, maar ook geluidswerend. Dus wil je ook minder geluid horen van de buren? Dan is glas- of steenwol de beste keuze!

Vind dé beste spouwmuurisolatie specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's