1030

Werking van spouwmuurisolatie

Zodra een van de isolatiematerialen in de spouwmuur is geplaatst, begin je meteen met het besparen. Maar hoe zorgt spouwmuurisolatie nou precies voor een verhoogd wooncomfort en besparing op de energierekening? Dat komt door de isolerende werking van spouwmuurisolatie.

Werking van het materiaal

Er zijn een aantal verschillende soorten isolatiematerialen, die allemaal op hun eigen manier isoleren. Om te meten hoe goed de materialen isoleren, zijn er isolatiewaarden. Nadat het isolatiemateriaal is aangebracht, zal het materiaal in zijn geheel een isolerende werking hebben. 

Deze isolerende werking van spouwmuurisolatie is niet alleen op het gebied van temperatuur. Spouwmuurisolatie heeft namelijk ook een isolerende werking op het gebied van geluid. Je zal dus niet alleen minder last hebben van een koude binnentemperatuur, ook krijg je minder last van geluidsoverlast.

Isolerende werking van spouwmuurisolatie

Normaal gesproken zijn spouwmuren gevuld met lucht. De lucht beweegt en isoleert door de holte, en vervoert in de winter koude lucht naar binnen en warme lucht naar buiten. In de zomer gebeurt dit juist andersom. 

Door de spouw op te vullen met een van de isolerende materialen, wordt er voor gezorgd dat de lucht in het tussenstuk stil komt te staan. Dit zorgt vervolgens voor de isolerende werking in jouw spouwmuur: hierdoor krijg je een constante temperatuur binnen de woning.

Werking spouwmuurisolatie

Staat van de muren

Als jouw muren goed onderhouden zijn, werkt spouwmuurisolatie heel goed. Als jouw muren over de tijd slecht onderhouden zijn en er zitten scheuren in de buitenmuur, kan het zijn dat vocht zich ophoopt in de scheuren. Zo ontstaan er mogelijke vochtproblemen in de spouwmuren, die relatief duur zijn om te verhelpen. Bovendien verlies je hierdoor de isolerende werking van spouwmuurisolatie. 

Wij raden het aan om spouwmuurisolatie uit te laten voeren door specialisten, zodat eventuele problemen voorkomen kunnen worden.

Vind dé beste spouwmuurisolatie specialist en ontvang gratis offertes.

Voor het isoleren van spouwmuren kunnen verschillende soorten materialen gebruikt worden: steenwol en glaswol (vezels), isolatiekorrels en isolatieschuim (purschuim). Deze materialen hebben ieder een eigen isolatiewaarde en verschillen daardoor ook in prijs.

Isolatiewaarde

Het isolatiemateriaal met de hoogste isolatiewaarde is niet per definitie het beste isolatiemateriaal voor jouw spouwmuren. Laat je daarom goed adviseren door een isolatiespecialist. 

De isolatiewaarde kan namelijk op verschillende manieren worden aangeduid. De Rd- en Rc-waarde zijn begrippen die veel gebruikt worden als het gaat om het isoleren van een woning: Deze waarden geven aan hoe goed warmte wordt binnengehouden.

Rd-waarde

Als het gaat om het materiaal, is het belangrijk om te kijken naar de Rd-waarde. De Rd-waarde staat voor warmteweerstand van het materiaal, deze wordt opgegeven door de fabrikant van het isolatiemateriaal. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte binnen wordt gehouden.

Rc-waarde

De hele constructie, in dit geval de spouwmuur, heeft ook een isolatiewaarde. Dit is de Rc-waarde. De Rc-waarde laat zien hoe goed je constructie isoleert en kan verhoogd worden met spouwmuurisolatie. Ook hier geldt: hoe hoger het getal, hoe beter de warmte wordt binnengehouden. Voor nieuwbouwwoningen is de minimale Rc-waarde voor de gevel 4,5 m2K/W.

Zoals eerder gezegd, verschillen de de materialen ook wat betreft de kosten en de uiteindelijke werking van elkaar. Lees hier meer over op onze pagina materialen van spouwmuurisolatie.

Vind dé beste spouwmuurisolatie specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina