Werking thuisaccu

1952

Een thuisaccu slaat stroom op die je zelf opwekt met zonnepanelen. De batterij laadt overdag op als de zon schijnt. Op dat moment wekken je zonnepanelen namelijk meer stroom op dan je gebruikt. ‘s Avonds, als het donker is en je waarschijnlijk meer elektriciteit verbruikt, maak je gebruik van de stroom uit je thuisaccu. Ben je benieuwd hoe een thuisaccu werkt? Wij vertellen je alles over de werking van een thuisaccu, de soorten en de voor- en nadelen.

Hoe werkt een thuisaccu?

Het belangrijkste onderdeel bij de werking van een thuisaccu installatie is de accu zelf. Daarnaast bestaat de volledige installatie uit een omvormer, metersysteem en noodschakelaar.

Werking zonder thuisaccu:

Je zonnepanelen wekken overdag stroom op. Wanneer de zon schijnt en je zelf niet thuis bent, wordt overtollige stroom direct teruggeleverd aan het energienet. Als je ‘s avonds thuiskomt moet je stroom afnemen van je energieleverancier voor je verlichting en apparaten.

Werking met thuisaccu:

Je zonnepanelen wekken overdag stroom op. De zon schijnt en je zonnepanelen produceren volop energie die wordt opgeslagen in je thuisaccu. Als je ‘s avonds thuiskomt en het is donker, maak je gebruik van de opgeslagen stroom uit je accu. Het is tot het moment dat de accu leeg is niet nodig om extra stroom af te nemen van je energieleverancier.

Bi-directionale omvormer

Een thuisbatterij wordt bijna altijd gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Een omvormer zorgt ervoor dat deze energie wordt omgezet in wisselstroom dat je via je stopcontacten kan gebruiken voor al je apparaten. Als je een thuisaccu toevoegt aan je installatie, heb je een bi-directionele omvormer nodig. Dit type omvormer is belangrijk voor een goede werking van een thuisaccu. Een bi-directionele omvormer kan wisselstroom omzetten naar gelijkstroom en andersom, zodat een thuisaccu zowel energie van je zonnepanelen kan opslaan als stroom afgeven via je meterkast.  

Heb je al zonnepanelen met een omvormer? Dan kan het zijn dat je een nieuwe omvormer moet kopen bij aanschaf van een thuisaccu, aangezien dit apparaat dus bi-directioneel moet werken in je installatie.

thuisbatterij kopen



Werking van soorten thuisaccu's

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen verkrijgbaar. Deze accu’s werken allemaal op een andere manier. Om het overzichtelijk te houden hebben we 3 soorten thuisaccu’s voor je op een rijtje gezet.

Wil je meer informatie over de werking van een thuisaccu? Ontvang dan geheel gratis en vrijblijvend offertes van specialisten in jouw regio.

Lithium-ion accu

De lithium-ion accu wordt gezien als de populairste thuisbatterij. De meest bekende batterij van dit type is de Tesla-powerwall batterij. Het is een van de lichtste batterijen en beschikt over een grote opslagcapaciteit. Daarnaast is de werking van deze thuisaccu zeer effectief de batterij is namelijk snel oplaadbaar. De nadelen van dit type thuisaccu zijn de brandgevoeligheid en het eventuele capaciteitsverlies bij het volledig opladen of juist ontladen van de accu.

Loodzuuraccu

Ook een loodzuurbatterij wordt gebruikt als thuisaccu. Dit alternatief voor de lithium-ion batterij is met haar bouwjaar uit 1859 een van de oudste soorten op de markt. Een loodzuuraccu bestaat voornamelijk uit water, zwavelzuur en lood. Dit type is relatief goedkoop. Nadeel van deze thuisaccu is de hoeveelheid ruimte die ze in beslag neemt. Daarnaast gaat de werking van de thuisaccu achteruit wanneer je deze volledig ontlaadt.

Zoutwateraccu

De zoutwaterbatterij is een relatief nieuwe soort thuisaccu. Deze thuisaccu werkt door de aanwezigheid van zoet en zout water. Bij het contact tussen beide ontstaan elektriciteit. Deze soort is dus gevuld met water en niet met zware metalen, waardoor deze thuisaccu een milieuvriendelijk en veilig alternatief is.

Wil je weten welk type thuisaccu bij jouw woning en energieverbruik past? Een vakman kan je van deskundig advies voorzien. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten bij jou uit de buurt.



Voor- en nadelen thuisaccu

Een thuisbatterij biedt meerdere voordelen. Om een goede afweging te maken of een thuisaccu bij je past lees je hier de voor- en nadelen..

Voordelen

  • Onafhankelijker van het energienet: de werking van een thuisbatterij maakt het eenvoudig om overtollige energie op te slaan. Hierdoor kan het gebruikt worden wanneer jij het nodig hebt en ben je niet meer zo afhankelijk van je energieleverancier.
  • Invoering digitale meter: met de afbouw van de salderingsregeling en de invoering van de digitale meter is energie kunnen opslaan een uitkomst. Door het nieuwe systeem loont het om zoveel mogelijk eigen stroom te verbruiken. Een thuisaccu kan daarbij helpen.
  • Geen stroomstoringen meer: stroomstoringen zijn verleden tijd met een thuisaccu. Je hebt simpelweg alle opgeslagen stroom in huis om je huishouden te kunnen voorzien.
  • Eenvoudige plaatsing: afhankelijk van het merk en de gewenste capaciteit is een thuisbatterij zo geplaatst. Verder heb je er geen onderhoud aan en mocht er binnen geen ruimte zijn dan kan hij zelfs buiten worden geplaatst.

Nadelen

  • Kostprijs ligt hoog: met richtprijzen tussen de 5.000 en 10.000 euro is een thuisaccu geen goedkope aankoop. 

  • Geen volledige onafhankelijkheid: helaas hebben we in de wintermaanden niet genoeg zon om deze te overbruggen zonder stroom van je energieleverancier te nemen.

Zelfvoorzienend

Door de opslag van een thuisaccu kan je voor een groot gedeelte zelfvoorzienend zijn. Je wekt door middel van zonnepanelen zelf stroom op en slaat dit op in je thuisbatterij voor wanneer jij het nodig hebt. Toch zal je in de maanden oktober tot en met maart nog wel afhankelijk zijn van het energienet. Er zijn dan simpelweg te weinig zonuren om voldoende zonne-energie op te wekken. In Vlaanderen kan je tot ongeveer 80% onafhankelijk worden van het energienet. Voor de overige 30% zal je dan ook energie van het net moeten nemen.

Wil je meer weten over de werking van een thuisaccu en in hoeverre je zelfvoorzienend kan zijn? Een specialist kan je hier alles over vertellen. Vraag via het offerteformulier vrijblijvende offertes aan.   

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's