Thuisaccu kopen

1952

De thuisaccu stijgt in populariteit. Zo'n accu, ook wel bekend als thuisbatterij, slaat energie op die door jouw zonnepanelen zijn opgewekt, maar die je niet direct gebruikt. Je levert overtollige stroom dus niet terug aan het energienet, maar bewaart deze voor een later moment, bijvoorbeeld als de zon niet schijnt. Dankzij een thuisaccu ben je dus steeds meer zelfvoorzienend. Wij vertellen je alles over het kopen van een thuisaccu, de voordelen en kosten.

Waarom een thuisaccu kopen?

Als je een thuisbatterij koopt ben je minder afhankelijk van je energieleverancier, omdat je meer en vaker gebruik maakt van je eigen stroom. Een thuisaccu slaat namelijk opgewekte stroom op die je niet direct gebruikt. Op momenten dat de zon niet schijnt of in de avonduren kan je gebruik maken van energie die door je eigen zonnepanelen is opgewekt.

Nederlands zonnepaneleneigenaren kunnen na 2023 geleidelijk minder gebruik maken van de salderingsregeling. Het is daarom steeds winstgevender om stroom te gebruiken die jij zelf opwekt. Een thuisaccu maakt het mogelijk om zonnestroom te bewaren voor later. Bijkomend voordeel: bij een stroomstoring heb je met een thuisbatterij altijd nog stroom achter de hand!

Let op: zonnepanelen energie wordt via een omvormer opgeslagen in de accu. Deze omvormer zet gelijkstroom vanuit je zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom dat uit je stopcontacten komt. Wil je een thuisaccu kopen, dan moet je dus ook rekening houden met de kosten voor een eventuele omvormer. Wil je direct in contact komen met vakmannen die je kunnen adviseren bij het kopen bij een thuisbatterij? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

thuisbatterij kopenKosten thuisaccu

Bij het kopen van een thuisaccu is het goed om te weten dat de prijzen momenteel nog relatief hoog liggen. Daarnaast bepalen verschillende factoren de prijs. Zo is de capaciteit van de thuisbatterij, het merk van de batterij en het model prijsbepalend. De richtprijs die je kan aanhouden ligt tussen de 5.000 en 10.000 euro.

Het rendement van een thuisaccu ligt door de hoge aanschafprijs laag. Bij een huishouden met een gemiddeld stroomverbruik van 3.500 kWh per jaar is de terugverdientijd ongeveer 16 jaar.

Let op: het gaat hier om een richtprijs. Wil je een exacte prijs? Of meer informatie over het rendement van een thuisaccu? Ontvang dan offertes van een erkend specialist.

Merken en modellen

Je kan momenteel verschillende modellen en merken thuisaccu kopen. Tesla, Samsung en SolarWatt zijn bekende fabrikanten. Welk merk en model het beste bij jouw situatie past is afhankelijk van je wensen en verbruik. We hebben enkele merken en modellen voor je op een rijtje gezet:

Merk Model Gemiddelde prijs (excl. btw en installatie)

Tesla

Powerwall 7 kWh

€ 5.000 - 10.000

Samsung

ESS 3,6 kWh

€ 6.500 

Solarwatt

My Reserve

€ 5.600 - 10.000

Sonnenbatterie

Eco of Pro

€ 10.000

Fenecon

Pro

€ 4.300 - 10.000

TIP: wil je weten of een thuisaccu kopen interessant voor jou is? Een vakman kan je deskundig adviseren over welke thuisbatterij het beste bij jouw situatie past. Wil je vrijblijvend meer informatie en een prijs op maat? Ontvang offertes van professionele installateurs via onze offerte pagina.


Thuisaccu subsidie

Op dit moment bestaan er nog geen subsidies voor thuisbatterijen. Er zijn dus geen financiële voordelen die de investering bij het kopen van een thuisaccu drukken. Maar de verwachting is dat een thuisaccu steeds aantrekkelijker zal worden.

Door de geleidelijke afbouwing van de salderingsregling in 2023 ontvang je een steeds lagere terugleververgoeding van je energieleverancier. Ook gebruiken we steeds meer elektriciteit voor onze auto’s en apparaten. Dit maakt het idee van stroom opslaan zeer aantrekkelijk. Het is dus goed mogelijk dat de overheid op termijn een subsidieregeling beschikbaar stelt.

 

 

Thuisaccu met zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is niet verplicht bij het kopen van een thuisaccu. Toch zijn zonnepanelen wel aan te raden met het oog op het terugverdienen van je investering. Het rendement ligt al relatief laag en de hoge kosten van een thuisaccu kan je moeilijk terugverdienen zonder zelf stroom op te wekken. Het is daarom aan te raden om je installatie compleet te maken met zonnepanelen.

Wil je hulp bij het kopen van een thuisaccu? Een erkend specialist kan je hierbij helpen. Ontvang offertes van professionele installateurs via het offerteformulier.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's