Verduurzamen financieringsmogelijkheden

Veel mensen betalen de verduurzaming van hun woning direct uit eigen gelden. Dit is de voordeligste manier om je woning te verduurzamen. Echter is het zeker niet de enige manier om de verduurzaming te financieren. We hebben de meestgebruikte financieringen voor je op een rijtje gezet:

Ps. vergeet ook niet goed te checken welke subsidies en stimuleringsmaatregelen van de overheid voor jou van toepassing zijn. Dit kan je een flink deel van de investering schelen. Onderaan deze pagina staat meer over de subsidies.

Betalen uit eigen gelden

Veel mensen betalen de verduurzaming van hun woning direct uit eigen gelden. Je betaald in dit geval zelf de volledige investering van de zonnepanelen of de isolatie vanuit bijvoorbeeld spaargeld. Dit is de voordeligste manier om je woning te verduurzamen. Je woning stijgt in waarde, je vaste lasten nemen af en je hebt geen financieringskosten. Dit ten opzicht van het huren, waarbij de vast lasten vaak (gedeeltelijk) worden vervangen door de huurkosten. Door de lage rente op de spaarrekening wordt de winst uit verduurzamen met eigen geld steeds hoger.

Betalen via extra hypotheek ruimte

Veel hypotheekverstrekkers geven tegenwoordig een hogere maximale hypotheek als je deze gebruikt voor het verduurzamen van de woning. Hierdoor kun je ook nu nog meer dan 100% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Dit omdat de verduurzamingsmaatregelen zorgen voor een waardestijging van je woning. Daarnaast worden de extra hypotheekkosten die je maakt gecompenseerd door de lagere vaste lasten. Dit geldt niet alleen op het moment van een nieuwe woning. Vaak staat er in je hypotheek akte ook een maximaal bedrag van de hypotheek, waardoor je zonder naar de notaris te gaan de extra hypotheekruimte kan gebruiken voor het verduurzamen van je woning.

Ps. Op de krappe woningmarkt stijgen veel huizen in waarde, wat je nog verder verhoogd met verduurzamen van je woning. Soms kan dit ervoor zorgen dat je in een lagere risico-opslagschaal komt en daarmee korting kan krijgen op je hypotheekrente. Vraag hiernaar bij je hypotheekverstrekker.

Betalen via een groene lening

Groene leningen zijn persoonlijke leningen met een vaste looptijd en vaste rente. Ze zijn er in vele soorten en maten en voor veel verschillende doelgroepen. Zo kun je zelf een groene lening afsluiten voor je eigen woning, maar ook VvE's kunnen voor het gehele gebouw een groene lening aanvragen. De looptijd en het leenbedrag kan erg variëren van soms een paar duizend tot tienduizenden euro's. Het typerende van deze leningen is dat ze specifiek zijn ontworpen voor het verduurzamen van woningen en daarom vooraf al veel duidelijk is over de maximale hoogte van je leenbedrag, de voorwaarden waar je (woning) moet voldoen en soms zelf de verdeling van de financiering over verschillende maatregelen. Zo heeft de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds de eis dat maximaal 75% van de lening wordt gebruikt voor zonnepanelen en dat de overige 25%, dus moet worden ingezet voor woningisolatie of een warmtepomp. Als je gebruik wilt maken van een groene lening is het belangrijk je goed in te lezen in de voorwaarden van deze lening.

Betaling via een onderhandse lening

Tegenwoordig staan veel mensen al garant voor de hypotheek van hun kinderen, of leggen ze actief spaargeld in om de koop van de woning te kunnen afronden. Een andere manier om elkaar te helpen is het voorschieten van de verduurzamingsmaatregelen. Als je het geld voorgeschoten krijgt betalen (in dit voorbeeld) je ouders geen vermogensbelasting en jij hebt direct een besparing op je vaste kosten waarmee je je ouders terug kan betalen. Met de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen van 7 jaar (bij koop) is dit een mooie oplossing voor beiden en het milieu!

Huren of leasen van je duurzame maatregelen

Huren en leasen wordt steeds populairder. Veel mensen zien het als een groot voordeel dat je initieel zelf geen geld hoeft te investeren, maar slechts een maandelijks vast bedrag huur of leasevergoeding betaald terwijl je wel direct profiteert van alle voordelen. En die maandelijkse kosten worden vaak gecompenseerd door de verlaging van je energiekosten. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo betaal je over de looptijd van het contract een vergoeding voor het gespreid betalen. Een voordeel is dan weer dat de kosten bij eventuele problemen voor de verhuurder zijn, zodat je geen onverwachtse kosten hebt. Zonnepanelen huren/leasen is inmiddels dan ook een veelgebruikt concept. Dit concept bestaat echter ook bij zonneboilers en warmtepompen.

Meer weten over het verduurzamen van je woning?

Lees alles wat je moet weten over woning verduurzamen op onze verduurzamen informatiepagina.

Precies weten wat het jou kost?

Vraag gemakkelijk en vrijblijvend in een keer offertes aan bij verschillende betrouwbare vakspecialisten via Solvari.

Vergelijk offertes

Subsidies voor je duurzame maatregelen

Zoals iedereen wel weet is er het klimaat akkoord van Parijs en moeten de woningen in Nederland in 2050 energieneutraal zijn. Om dit te bewerkstelligen heeft de overheid vele subsidies en stimuleringsmaatregelen waar je van kan profiteren om je woning te verduurzamen.

Een bekende regeling is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Via deze subsidie krijg je nu tijdelijk 30% subsidie bij de aanschaf van isolatiemaatregelen. De belangrijkste eis aan deze subsidie is wel dat je direct twee of meer maatregelen moet laten uitvoeren. Dit kan dus bijvoorbeeld vloer- en spouwmuurisolatie zijn, maar ook dak- en vloerisolatie. Dit kan voor je eigen huis, maar ook als VvE voor een heel gebouw. Wel zijn er voor de VvE meer eisen. Zo moet de hele VvE meedoen met minimaal twee maatregelen. Voordeel voor de VvE is dat ze ook een subsidie kunnen krijgen voor het opstellen van een duurzaam meerjaren-onderhoudsplan. De SEEH gaat in 2021 over in de ISDE waarover je hieronder meer kan lezen.

Een belangrijke investeringssubsidie is de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Deze subsidie moet ons stimuleren over te stappen van gasverbruik naar duurzame warmte, zoals de zonneboiler en warmtepompen. Dit is een subsidieregeling die loopt tot 2030 met een beschikbaar subsidiebedrag van 100.000.000 euro.Vanaf 2021 zal woningisolatie ook onderdeel worden van de ISDE. Hoe hoger het vermogen van bijvoorbeeld de warmtepomp hoe hoger de subsidie.

 Naast de grote landelijke subsidies zijn er veel lokale subsidies vanuit de lokale overheden. Informeer daarom altijd even bij jouw gemeente of er nog andere subsidies zijn waar je mogelijk gebruik van kan maken.

Naast deze subsidies zijn er nog andere regelingen die in de volksmond subsidies worden genoemd, maar eigenlijk geen subsidie zijn, maar wel de kosten van woning verduurzaming verlagen. Hieronder meer hierover.

Prijsverlagende stimuleringsmaatregelen bij verduurzamen

  • Zonnepanelen: BTW teruggave
    Misschien was het je al opgevallen, maar sinds 2019 zijn er geen landelijke subsidies meer voor het plaatsen van zonnepanelen. Wel kun je de 21% BTW die je betaald bij de aanschaf in installatie van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Let erop dat je deze terugvraag binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar doet.

  • Zonnepanelen: salderingsregeling en terugleververgoeding
    Overdag als je op je werk zit wekken de zonnepanelen het meeste stroom op. Aangezien deze stroom niet (geheel) wordt gebruikt wordt het teruggeleverd aan het net. De energieleverancier verrekend deze terug geleverde stroom met jouw verbruik, het zogenaamde salderen. Zo betaal je uiteindelijk alleen voor de extra stroom die je hebt verbruikt bovenop je zelf opgewekte zonne-energie. Deze salderingsregeling wordt vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd en zou in 2031 niet meer moeten bestaan. Als je veel panelen op je dak hebt, of je verbruik verminderd door andere verduurzamingsmaatregelen kan je meer energie opwekken dan je verbruikt. In dit geval verdien je geld, doordat je leverancier jou betaald voor de energie die overblijft na aftrek van je eigen verbruik. Deze regeling blijft ook na 2031 bestaan.

  • Isolatie: Laag BTW tarief op isolatie-arbeidskosten
    De arbeidskosten voor woningisolatie vallen onder het lage BTW-tarief van 9% in plaats van het normale tarief van 21%. Dit is een flinke kostenbesparing op de grootste kostenpost bij een isolatieklus. Wel moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het huis minimaal 2 jaar oud zijn, maar dit is altijd het geval, want anders is je woning al voldoende geïsoleerd.

Wat kan ik verwachten van Solvari?

Via Solvari vergelijk je gratis en vrijblijvend offertes voor het verduurzamen van je woning. Solvari is het toonaangevende platform om betrouwbare, beschikbare vakspecialisten te vinden voor jouw woningverbetering. 

Door via Solvari gratis offertes aan te vragen, kom je direct in contact met maximaal vier bij ons aangesloten vakspecialisten werkzaam in jouw regio. Sinds onze start in 2009 zijn daar al meer dan een miljoen consumenten blij van geworden!

Eerder bekeken pagina's