Beste vloerisolatie per type vloer

1034

Wanneer je hebt besloten om je vloer te isoleren is het belangrijk om te kiezen voor het type vloerisolatie dat het beste bij jouw woning past. Er zijn meerdere manieren waarop je vloer geïsoleerd kan worden en hiervoor zijn verschillende materialen beschikbaar.

Aan de hand van een aantal vragen kan je er eenvoudig achterkomen hoe jouw vloer het beste geïsoleerd kan worden en welk materiaal hiervoor geschikt is. Zo kan jij ervoor zorgen dat je voortaan geen koude voeten meer hebt in huis!

Het bouwjaar van je woning

Om te beginnen in het belangrijk om te kijken uit welk bouwjaar je woning komt. Het kan namelijk zo zijn dat je vloer al geïsoleerd is bij de bouw. In de tabel hieronder kan je zien wat van toepassing is voor jouw woning.

Jaartal: Huidige vloerisolatie:
Voor 1984 Bij de bouw van jouw woning is er geen vloerisolatie aangebracht. Het kan zo zijn dat er later nog isolatiemateriaal aangebracht is, dit kun je controleren in je kruipruimte. Is dit niet het geval? Dan raden wij aan om je kruipruimte te isoleren.
Tussen 1984 - 1991 Bij de bouw van jouw woning is er een matige vloerisolatie aangebracht (5-7 cm). Door deze isolatie te verbeteren kan je optimaal profiteren van de voordelen die vloerisolatie biedt.
Vanaf 1992 Bij de bouw van jouw woning is je vloer al goed geïsoleerd, dit was namelijk verplicht. Het is niet nodig om extra vloerisolatie aan te brengen.

Controleren of je woning al vloerisolatie heeft:

Je kan ook zelf controleren of er al vloerisolatie in je woning aanwezig is. Dit kun je doen door in je kruipruimte te kijken. De ingang van de kruipruimte zit vaak bij de voordeur of in je kelder (zie video voor instructie). Wanneer er isolatiemateriaal in je kruipruimte aanwezig is, kan je door de dikte van dit materiaal op te meten bepalen of de isolatiewaarde voldoende is. Is het materiaal minder dan 7 centimeter dik? Dan raden wij aan om de isolatie te verbeteren.

Verbeteren van matige vloerisolatie:

Wanneer de vloer van je woning matig is geïsoleerd en je dit wil verbeteren, is het belangrijk om te kijken naar het huidige isolatiemateriaal. Er zit namelijk verschil tussen dampremmende en damp-open isolatiematerialen, welke op een andere manier verder geïsoleerd dienen te worden.

Soort isolatiemateriaal: Materialen: Wat te doen:
Dampremmend materiaal - EPS-piepschuim
- Hardschuim materiaal
- Geëxpandeerde kurk
- Thermokussen
Wanneer er gebruik is gemaakt van één van deze materialen, kan er met ditzelfde materiaal een extra laag aangebracht worden om de isolatie te verbeteren.
Damp-open materiaal - Glaswol
- Steenwol
- Hennep
- Vlasvezel
Wanneer er gebruik is gemaakt van één van deze materialen, dan kan er met ditzelfde materiaal een extra laag aangebracht worden. Soms is het echter zo dat het materiaal gescheurd of beschimmeld is. Dan moet eerst het oude materiaal verwijderd worden, om vervolgens nieuwe isolatie aan te brengen.

Meer over de verschillende vloerisolatie materialen.

Wel of geen kruipruimte?

Het isoleren van je vloer biedt het meeste rendement wanneer je de onderkant van je kruipruimte laat isoleren. Sommige woningen hebben echter geen kruipruimte of hebben een lage kruipruimte. Dit vereist een andere uitvoering van de vloerisolatie.

Vloerisolatie zonder kruipruimte:

Wanneer je woning geen kruipruimte heeft is het alleen mogelijk om de vloer vanaf de bovenkant te isoleren. Materialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van de bovenkant van je vloer zijn: glasplaten, steenwolplaten, glaswol, EPS-platen, XPS-platen, schuimplaten, houtwol isolatieplaten of vlaswol. Houd er wel rekening mee dat doordat het isolatiemateriaal minimaal 7 centimeter dik is, de deuren ingekort moeten worden omdat de vloer hoger komt te liggen.

Vloerisolatie bij een lage kruipruimte (lager dan 35 cm):

Als je woning wel een kruipruimte heeft, maar deze lager is dan 35 cm, dan is het niet of nauwelijks mogelijk om hier goed in te werken. Gelukkig bestaan er oplossingen in de vorm van EPS-parels die via een slang in de kruipruimte gespoten worden of isolatiematrassen die gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Daarnaast is het soms ook mogelijk om je kruipruimte uit te graven, zodat je alsnog de onderkant van je kruipruimte kan isoleren.

Vloerisolatie bij een hoge kruipruimte (hoger dan 35 cm):

Bij een woning met een hoge kruipruimte is het mogelijk om in de kruipruimte te werken waardoor de onderkant van de kruipruimte geïsoleerd kan worden. Om erachter te komen welk materiaal voor jouw woning het meeste geschikt is, is het belangrijk om te kijken welk soort vloer jouw woning heeft; gaat het om een betonnen of houten vloer?

Betonnen of houten vloer?

Vloerisolatie bij betonnen vloer:

De meeste vloeren in Nederland zijn van beton. Betonnen vloeren zijn makkelijk te isoleren en geschikt voor bijna elk isolatiemateriaal. Steenwol of glaswol, Purschuim en isolatiefolie zijn vaak gebruikte isolatiematerialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen welke in overweging genomen moeten worden bij het maken van de keuze voor het juiste materiaal.

Is jouw woning gebouwd tussen 1965 en 1981? Dan kan het zijn dat jouw betonvloer een zogenaamde kwaaitaal vloer is (zie afbeelding hieronder). Dit type vloer is te herkennen aan bogen van ongeveer 50cm breed en 20cm hoog. Bij kwaaitaal vloeren wordt aangeraden om te kiezen voor vloerisolatie op de bodem van je kruipruimte, omdat dit type betonvloer zeer gevoelig is voor betonrot.

Vloerisolatie bij houten vloer:

Als je een oude woning hebt, dan is de kans groot dat je woning een houten vloer heeft. Houten vloeren zijn vaak gebouwd op een balkenconstructie, met lege ruimtes tussen de balken. Bij een houten vloer wordt aangeraden te isoleren met steenwol of glaswol, zodat de vloer niet helemaal afgesloten wordt en nog kan ademen.

Bij vochtige kruipruimtes met een houten vloer bestaat er een verhoogd risico op houtrot. Wanneer je woning een vochtige kruipruimte heeft dan zal het gebruik van EPS-schuim of parels voorkomen dat de vloerbalken rotten en wordt je kruipruimte warm en droog.

Vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming

Het combineren van vloerisolatie met vloerverwarming brengt veel voordelen met zich mee. De vloerverwarming zorgt ervoor dat het lekker warm wordt in je woning, terwijl de vloerisolatie ervoor zal zorgen dat deze warmte langer vastgehouden wordt.

Wanneer je vloerisolatie met vloerverwarming combineert, is het belangrijk dat de vloerisolatie aangebracht wordt onder de vloerverwarming. Als je vloerisolatie boven de vloerverwarming legt, werkt de isolatie minder efficiënt en gaat er alsnog veel warmte verloren via de onderkant van je vloer. Wanneer vloerisolatie onder de draagvloer geplaatst wordt, heb je optimaal profijt van je vloerverwarming.

Beste vloerisolatie voor jouw woning

Welk type vloerisolatie het meest geschikt is voor jouw woning is dus afhankelijk van meerdere factoren. Om er zeker van te zijn dat je vloer goed geïsoleerd wordt, met het juiste materiaal, raden wij je aan om de isolatie uit te laten voeren door een erkende specialist. Via Solvari kun je geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vloerisolatie partijen en vergelijken op basis van prijs en kwaliteit. Zo kan óók jij profiteren van een lagere energierekening en genieten van meer wooncomfort!

Vind dé beste specialist voor vloerisolatie en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's