De plaatsing en werking van vloerisolatie

1034

Voordat je van de voordelen van vloerisolatie kunt genieten, moet het uiteraard eerst geplaatst worden. Om inzichtelijk te maken hoe dit zijn werk gaat, lees je hieronder hoe de plaatsing van vloerisolatie verloopt. Ook wordt de werking van vloerisolatie beschreven.

Voorbereiding voor het plaatsen van vloerisolatie

Vóór het plaatsen van vloerisolatie moet een isolatiebedrijf een aantal zaken controleren. Het aantal meters vloer wordt altijd gemeten, het type vloer wordt gecontroleerd, de bereikbaarheid, hoogte, staat van de kruipruimte en tot slot de aanwezigheid van eventuele vochtplekken. 

Het is raadzaam om, indien je ervan op de hoogte bent, vochtplekken van tevoren te melden aan de specialist. Zo kan er van tevoren worden ingeschat of de problemen kunnen worden verholpen met vloerisolatie.

Als de specialist alles gecontroleerd heeft, zal je een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aangeboden krijgen. Hierin kan de specialist vertellen over de verschillende mogelijkheden (boven-, onder- of kruipruimte isolatie), de voordelen en bovendien zal de specialist een prijsindicatie geven. Dit gesprek is geheel vrijblijvend.

De plaatsing van vloerisolatie

Voor het plaatsen van vloerisolatie in de kruipruimte hoef je als huiseigenaar zelf niks voor te bereiden. Als je boven- of ondervloer isolatie wilt laten plaatsen, zal je alle meubels weg moeten (laten) halen.

Het is belangrijk om bij vloerisolatie genoeg opbouwhoogte te hebben, er moeten namelijk meerdere lagen op de vloer komen. De totale vloeropbouw bestaat normaal gesproken uit een draagvloer, uitvulchape, isolatieplaten en een afwerkvloer. Houd er dus rekening mee dat vloerisolatie de vloer soms wel 10 centimeter hoger maken.

Vind dé beste specialist voor vloerisolatie en ontvang gratis offertes.

Het plaatsen van boven- of ondervloerse isolatie

Voor het plaatsen van bovenvloerse isolatie moet eventuele vloerbedekking eerst verwijderd worden. Dit kan met isolatieplaten of PUR schuim, vervolgens wordt de isolatie onder de vloerbedekking geplaatst. In het geval van PUR schuim wordt de vloer zorgvuldig bedekt met vloeibaar schuim dat vanzelf hard wordt zodra het is afgekoeld.

Isolatieplaten worden tussen de ondervloer en vloerbedekking geplaatst. Het is belangrijk dat het isolatiemateriaal een hoge druk aankan, aangezien er meubelen op komen te staan.

Om de onderkant van een vloer te isoleren, worden er in het geval van isolatieplaten plakpennen op de onderkant van de vloer bevestigd. Vervolgens worden hieraan de isolatieplaten gemonteerd. Dit is makkelijker dan het vastlijmen van de isolatieplaten, omdat de platen dan moeilijk te demonteren zijn.

PUR schuim kan ook aan de onderkant van een vloer bevestigd worden. Hiervoor gaat de specialist met een PUR spuit de kruipruimte van het huis in. Het PUR schuim is verwarmd, waardoor het vloeibaar is en en eenvoudig aan de onderkant van de vloer bevestigd kan worden.

Kruipruimte isolatie plaatsing

Het isoleren van de kruipruimte is minder arbeidsintensief. Meestal wordt de kruipruimte opgevuld met isolerende EPS parels, dit gebeurt met een grote spuit en is zelfs te doen in kruipruimtes van maar 35 centimeter hoog. Na het vullen van de kruipruimte worden alle parels goed verdeeld tot een laag van minimaal 10 centimeter.

Ook is het mogelijk om isolatiematrassen over de gehele bodem van de kruipruimte te leggen. Deze worden los gelegd zodat ze, indien nodig, makkelijk verplaatst kunnen worden. Isolatiematrassen zijn, net als EPS parels, goed te plaatsen in lage kruipruimtes.

De werking van vloerisolatie

Doordat de kruipruimte van een woning vaak niet verwarmd wordt, is het er vaak koud en vochtig. Als de vloer niet geïsoleerd is, komt het vaak voor dat er veel warmte weggetrokken wordt door de vloer.

Om dit tegen te gaan, is het raadzaam om de vloer te isoleren. Vloerisolatie zorgt ervoor dat de koude luchtstroom wordt tegengehouden en de kou zo minder goed door de vloer kan dringen. Hierdoor verlies je minder warmte via de vloer en hoeft het verwarmingssysteem minder hard te werken. Ben je benieuwd of vloerisolatie mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? Hier lees je meer.

Vind dé beste specialist voor vloerisolatie en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's