Kan je subsidie krijgen voor vloerisolatie?

1034

Wil je de gasrekening lager en de temperatuur van de vloer hoger? Dan is vloerisolatie een perfecte oplossing. Naast het omlaag brengen van je energierekening heeft vloerisolatie nog veel meer voordelen. Profiteren van deze voordelen kost niet veel omdat je subsidie voor vloerisolatie kan aanvragen. Hoe dat precies werkt leggen we je graag verder uit.

Op de vraag of je subsidie kan krijgen voor vloerisolatie is het antwoord kort gezegd: Ja! Sinds 1 januari 2021 kan je aanspraak maken op de Investeringsubsdie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Particulieren krijgen subsidie, een verlaagd btw tarief en dan is ook nog een energiebespaarlening mogelijk. 

Woon je in een appartement? Dan kan je samen met je Vereniging van Eigenaren (VvE) aanspraak maken op diverse regelingen voor het isoleren van jullie complex. Regelingen waar VvE’s voor in aanmerking komen zijn de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en een energiebespaarlening. 

Genoeg mogelijkheden dus!

De ISDE-regeling

De ISDE-regeling maakt het mogelijk om subsidie te krijgen voor energiebesparende maatregelen zoals vloerisolatie. Deze regeling is de vervanger van de SEEH (subsidie energiebesparing eigen huis). Om in aanmerking te komen voor deze nieuwe regeling moet je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Als je aan alle voorwaarden voldoet kan je aanspraak maken op subsidie van 7 euro per m². 

De voorwaarden voor vloerisolatie subsidie zijn: 

Je moet minstens twee energiebesparende maatregelen nemen

Om in aanmerking te komen voor vloerisolatie subsidie moet je nog een tweede energiebesparende maatregel nemen. Alleen dan kom je in aanmerking voor de ISDE-regeling.

Deze tweede energiebesparende maatregel kan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dakisolatie zijn. Je mag de vloerisolatie ook combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

De energiebesparende maatregel die het meest wordt gekozen bij vloerisolatie is spouwmuurisolatie.

De uitvoering moet worden gedaan door een erkend installatiebedrijf

Om in aanmerking te komen voor de ISDE-regeling moet je de werkzaamheden uit laten voeren door een erkend installatiebedrijf. Heb je geen tijd of zin om zelf op zoek te gaan naar een erkend bedrijf? Solvari brengt je graag in contact met betrouwbare experts uit jouw buurt. 

Nadat de werkzaamheden volledig zijn uitgevoerd kan je het bewijs van aanschaf of het betaalbewijs opsturen naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je vraagt de subsidie dus pas aan na de uitvoering van alle werkzaamheden. Het is niet mogelijk om van tevoren subsidie aan te vragen.

Je bent eigenaar van de woning 

De ISDE-regeling geldt alleen voor woningeigenaren. Daarnaast moet de woning in Nederland staan. Woningen buiten Nederland tellen dus niet mee voor de regeling.

Ben je huurder van de woning maar wil je wel graag vloerisolatie? Dan moet je dit via je verhuurder regelen.

Minimale en maximale vierkante meters

Bij het isoleren van de vloer moet er rekening worden gehouden met een minimaal en maximaal aantal vierkante meters. Minimaal moet er 25 m² worden geïsoleerd. Ben je van plan om minder dan deze oppervlakte te isoleren? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor de ISDE-regeling.

Ben je van plan om meer vloeroppervlakte te isoleren? Let dan op dat je het maximum aantal vierkante meters niet overschrijdt. Je mag namelijk maar maximaal 130 m² isoleren om in aanmerking te komen voor subsidie. 

Minimale rd-waarde

Het plaatsen van vloerisolatie moet voldoen aan een minimale rd-waarde. Een rd-waarde geeft het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe beter de warmte wordt vastgehouden.

Om in aanmerking te komen voor vloerisolatie subsidie moet het isolatiemateriaal een minimale rd-waarde van 3,5 hebben. Een specialist kan je adviseren over het meest geschikte isolatiemateriaal.

Let op: wanneer je kiest voor het isolatiemateriaal PIR of PUR moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel. Een specialist kan je hier meer over vertellen.

Alleen de thermische schil komt in aanmerking

Een thermische schil wordt vaak vergeleken met de jas van het huis. Hier wordt alleen de schil (buitenkant) van je woning bedoeld. Denk hierbij aan het dak, wanden, deuren en vloeren grenzend aan de grond of buitenlucht. Je kan dus alleen de vloer op de begane grond met subsidie isoleren aangezien deze grenst aan de thermische schil. Alleen de thermische schil komt in aanmerking voor subsidie. De zoldervloer kan dus niet met subsidie geïsoleerd worden.

De aanvraag moet op tijd zijn

Wanneer de vloerisolatie geplaatst is heb je 12 maanden de tijd om je subsidieaanvraag in te dienen. 

Voer je de extra  benodigde maatregel uit op een ander moment? Dan gaan die 12 maanden in vanaf het moment dat je de eerste maatregel hebt laten uitvoeren.

Indien je aan alle voorwaarden voldoet kan je in aanmerking komen voor de ISDE-regeling. Je krijgt dan een subsidie van 7 euro per m² voor de vloerisolatie.

Vloerisolatie subsidie voor VvE’s

Woon je in een appartement? Dan kan de VvE aanspraak maken op een subsidie voor vloerisolatie. De oude regeling van SEEH is hierop van toepassing. De SEEH regeling is vergelijkbaar met de ISDE regeling. 


Helaas is deze regeling wegens de hoeveelheid succes al uitgeput. De overheid hoopt later dit jaar een nieuw budget beschikbaar te stellen.

Energiebespaarlening

Naast bovenstaande subsidies is er ook nog een energiebespaar plan mogelijk. Dit is mogelijk voor zowel VvE’s als voor particulieren. 

Voor particulieren is het een lening waarbij je tegen een aantrekkelijke rente kan lenen om energiebesparende maatregelen zoals vloerisolatie uit te laten voeren. 

Met deze lening kan je als woningeigenaar tot wel 25.000 euro lenen om energiebesparende maatregelen door te voeren in jouw woning. Wil je jouw woning zo energiebesparend maken dat het een (bijna) ‘nul op de meter woning’ wordt? Dan kan je zelfs tot 65.000 euro lenen.

Voor deze regeling gelden maar twee voorwaarden:

  • Je bent eigenaar van de woning
  • Je bent niet ouder dan 75 jaar.

Als je samen met je VvE een energiebespaarlening aanvraagt zijn de voorwaarden hetzelfde. Daar komt nog bij dat het moet gaan om minstens 8 appartementen. 

Heb je samen met je VvE een energiebespaarlening aangevraagd en wil je nu verhuizen? Geen probleem! Deze lening gaat mee over naar de volgende bewoners.

Wat zijn de verschillen tussen de subsidie en de energiebespaarlening?

Het verschil tussen vloerisolatie subsidie en de energiebespaarlening is dat je bij de energiebespaarlening een lening afsluit. Je moet deze altijd volledig terugbetalen, in tegenstelling tot subsidie. Deze betaal je niet terug.

Daarnaast verschilt het moment van de aanvraag van de energiebespaarlening met die van de subsidie. 

Bij de energiebespaarlening vraag je namelijk de lening aan vóór de uitvoering van de isolatiewerken. 

Bij de subsidieregeling vraag je de regeling pas aan nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. 

Het is mogelijk om de energiebespaarlening achteraf aan te vragen, maar dan mogen de werken niet langer dan 2 maanden geleden zijn uitgevoerd.

Regionale subsidies voor vloerisolatie

Naast bovenstaande subsidies kan elke gemeente afzonderlijk ook nog zijn eigen regeling hebben voor vloerisolatie. Om te controleren of jouw gemeente hier ook een regeling voor heeft en wat de voorwaarden hiervan zijn is het slim om te kijken op de website van je gemeente.

Verlaagd btw-tarief

Wanneer je vloerisolatie laat plaatsen kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan 9% btw in plaats van 21%. Dat is toch mooi meegenomen! Je dient de isolatie dan wel laten plaatsen door een erkend installatiebedrijf.

Let op: dit verlaagde tarief geldt alleen voor de plaatsing van vloerisolatie. Over het isolatiemateriaal zelf betaal je 21% btw.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om vloerisolatie met subsidie te laten plaatsen. Wil je nog meer informatie of kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning? Dan brengt Solvari je graag vrijblijvend in contact met specialisten uit jouw regio!

Vind dé beste specialist voor vloerisolatie en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's