Aanleggen vloerverwarming

1036

Bij het aanleggen van vloerverwarming moet er rekening gehouden worden met op wat voor manier de vloerverwarming gebruikt gaat worden. Vloerverwarming kan namelijk gebruikt worden als hoofdverwarming of als bijverwarming.

Aanleggen van vloerverwarming

Een goede installatie van de vloerverwarming is erg belangrijk, ook voor een goede werking van je vloerverwarming. Elke type vloer is geschikt voor vloerverwarming. De installatie van de meest voorkomende vloerverwarming bestaat uit 2 stappen: het infrezen van de vloerverwarming en de verdeler plaatsen. 

Wanneer je nog een vloer hebt dat nog niet afgewerkt is, wordt er eerst een laag isolatieschuim geplaatst. Wanneer je al een vloer hebt die afgewerkt is worden de sleuven gefreesd.

Infrezen van vloerverwarming

Een optie voor het aanleggen van vloerverwarming is infrezen. Wanneer je kiest voor infrezen hoef je de vloer niet uit te hakken. Een machine brengt lijnen aan in de vloer waar de vloerverwarmingsbuizen in geplaatst worden. De lijnen worden gelegd in een slakkenhuispatroon. 

Dit wordt gedaan zodat de vloerverwarmingsbuizen langs elkaar lopen, hierdoor voel je geen warmteverschil. Doordat de buizen in de dekvloer aangebracht worden is er sprake van een snelle opwarmtijd van de vloer.

Infrezen is een handig methode voor bestaande vloeren. Je eigen dekvloer kan gewoon blijven liggen, de deuren hoeven er niet uit en er hoeft niets gebroken te worden. Overigens is dit ook de goedkoopste manier van het installeren van vloerverwarming. Dit wordt vaak gerealiseerd binnen een dag. Wanneer de vloerverwarming gefreesd is kan de verdeler geplaatst worden.

Vind dé beste vloerverwarming specialist en ontvang gratis offertes.

Verdeler plaatsen tijdens het aanleggen van vloerverwarming

De vloerverwarmingsverdeler is de kern van je vloerverwarming. De thermostaat geeft aan als het water in de vloerverwarming de juiste temperatuur bereikt heeft en stuurt dat door naar de verdeler. Vanuit de thermostaat weet de verdeler welke temperatuur de vloer moet aanhouden. Het water stroomt vanzelf uit de cv-ketel, zonneboiler of warmtepomp. Deze bronnen zorgen dat het water gelijkmatig verspreid wordt in de vloerverwarmingsbuizen.

De verdeler meet de warmte van het water. Wanneer het water te warm of te koud is geeft de verdeler dat door naar de thermostaatventiel. Dit ventiel zorgt er dan voor dat de temperatuur hoger of lager wordt. Warm water gaat de buizen in, het koude water gaat terug de verdeler in. 

De verdeler zorgt ervoor dat het koude water terug de cv-ketel, zonneboiler of warmtepomp wordt gepompt. Hier kan het water zich opnieuw opwarmen om later weer terug in de verwarmingsbuizen gepompt te worden. Er zijn ook nog andere manieren om de vloerverwarming aan te leggen.

Aanleggen van vloerverwarming

Overige mogelijkheden aanleggen van vloerverwarming

De meest voorkomende manier om de vloerverwarming aan te leggen is door middel van frezen. Er zijn echter ook nog andere manieren om de verschillende soorten vloerverwarming aan te leggen.

Je kan leidingen van vloerverwarming leggen op noppenplaten. Ook kunnen de kunststof buizen of slangen gemonteerd worden op staalmatten. Wanneer er al een tegelvloer in je huis geplaatst is en je uiteindelijk toch nog de keuze maakt om voor vloerverwarming te kiezen, kun je ook vloerverwarming aanleggen via de kruipruimte.

Wanneer vloerverwarming aanzetten

Wanneer je gebruik kan maken van je vloerverwarming hangt af van op welke manier de leidingen zijn aangebracht. Ook is het per vloersoort verschillend.

Tegels

Wanneer je vloerverwarming is aangelegd kunnen de tegels de dag erna al gelegd worden. Voordat je gebruik kan maken van de vloerverwarming is het belangrijk om de tegelvloer minimaal vier weken te laten rusten. Begin met een temperatuur van 20°C en verhoog het iedere dag met een hele graad met een maximale temperatuur van 40°C

Laminaat

Wanneer je vloerverwarming hebt aangelegd en het laminaat erop zit, stook de vloerverwarming langzaam op. Hou de vloerverwarming de eerste week op de laagste stand om schade door krimpen en eventueel uitzetten van het laminaat te voorkomen.

PVC

Wanneer de vloerverwarming is ingefreesd moet het gedicht worden met cement, dat minimaal 24 uur moet uitharden. Hierna moet de vloer geëgaliseerd worden, het drogen hiervan kost ook 48 uur. Wanneer de PVC vloer gelegd is kan er gebruik gemaakt worden van de vloerverwarming op de laagste temperatuur. Verhoog de temperatuur pas na drie weken.

Parket

Laat de dekvloer minstens zes weken uitharden. Verhoog langzaam de temperatuur met iedere dag 5°C tot de maximale temperatuur. Herhaal dit eenmalig en zet dan de vloerverwarming een dag uit.

Beton

Na het aanleggen van de vloerverwarming moet de betonnen vloer ongeveer drie weken drogen. Hierna kan de vloerverwarming langzaam op worden gestookt. 

Vind dé beste vloerverwarming specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's