Soorten vloerverwarming

1036

Welke van de soorten vloerverwarming je kiest, is afhankelijk van jouw wensen, je budget en het oppervlak van de ruimte waarin je vloerverwarming wilt plaatsen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier soorten vloerverwarming.

Traditionele vloerverwarming

Bij traditionele vloerverwarming worden er vaak sleuven ingeslepen in een betonnen vloer waarover een dekvloer wordt aangebracht. Deze vloerverwarming wordt vaak aangesloten op je centrale verwarming en is daardoor goed geschikt voor verwarming van je woonkamer. Daarnaast is er voor vloerverwarming een verdeler nodig die zorgt voor de circulatie van het warme water.

Het voordeel van traditionele vloerverwarming is dat er geen extra bouwhoogte nodig is om de vloer in te leggen. Dit resulteert dat de deuren niet ingekort hoeven te worden en er geen andere regelingen getroffen hoeven te worden voor het installeren van deze vloerverwarming. Omdat traditionele vloerverwarming zich recht onder de vloer bevindt verlies je weinig warmte.

Infrezen

Bij infrezen wordt de vloerverwarming worden door middel van sleuven in de bestaande vloer gefreesd. Eerst wordt er in een slakkenhuispatroon kunststofbuizen in de vloer gefreesd, dit gebeurd stofvrij. De buizen worden vastgezet aan de ondervloer. Na infrezen moet er een krimpnet geplaatst worden om de werking niet tegen te gaan en scheuren in de dekvloer te voorkomen. Door de buizen wordt het warme water verspreid.

Het voordeel van infrezen is dat er geen extra bouwhoogte nodig is om de vloer in te leggen. Dit resulteert dat de deuren niet ingekort hoeven te worden en er geen andere regelingen getroffen hoeven te worden voor het installeren van deze vloerverwarming. Omdat traditionele vloerverwarming zich recht onder de vloer bevindt verlies je weinig warmte.

Vind dé beste vloerverwarming specialist en ontvang gratis offertes.

Natbouw

Onder natbouw vallen vloerverwarmingen op krimpnetten, noppenplaten en tackerplaten. Hierover wordt een natte dekvloer aangebracht.

Krimpnetten

Wanneer er nog geen cementvloer aanwezig is in de woning kan er gebruik worden gemaakt van krimpnetten. De netten worden op de vloer geplaatst waaraan de kunststof buizen geknoopt worden. 

Langs de randen van de krimpnetten worden kantstroken aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de vloer kan uitzetten. Wanneer alles gemonteerd is wordt er een cement over de krimpnetten gegoten en gelijkmatig uitgesmeerd.

Tackerplaten

Wanneer de vloerverwarming op tackerplaten is geplaatst dient het ook als isolatie. De tackerplaten zijn namelijk van isolerend materiaal en voorzien van rasterfolie. Tackerplaten zijn makkelijk te installeren. Met tackerclips worden de buizen aan de isolatie vastgezet.

Droogbouw

Wanneer er vloerverwarming op droogbouw wordt geplaatst, zullen er geen natte producten zoals cement of beton gebruikt wordt voor het plaatsen zoals dit gedaan wordt bij natbouw.

Voorbeeld soorten vloerverwarming: noppenplaten

Noppenplaten

Bij vloerverwarming op noppenplaten worden de noppenplaten bovenop de vloer gelegd. De verwarmingsbuizen worden door de noppenplaten geduwd. Hierover wordt gelijk de vloer gelegd.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming zit al verwerkt in dunne kabelmatten. De kabelmatten kun je uitrollen over de vloer. Eerst moet er een laag cement of beton onder (nog nat). Daarna worden de elektrische kabelmatten in het cement gerold. Waarna de elektrische rolmatten goed liggen wordt er nog een laag cement op gedaan totdat de rolmatten niet meer zichtbaar zijn. 

Hierna wordt gelijk de vloer geplaatst. Wanneer je parket of laminaat gaat gebruiken, kan de vloer gelijk op de matten aangebracht worden. Elektrische vloerverwarming wordt vooral gebruikt als bijverwarming. 

Verwarmingsfolie

Een andere vorm van elektrische vloerverwarming is verwarmingsfolie. Ook deze folie kun je uitrollen over de vloer. Onder de verwarmingsfolie wordt een dunne laag isolatie aangebracht die ervoor zorgt dat de warmte naar boven straalt. Vervolgens wordt direct de vloer geplaatst. Parket, laminaat of click PVC kan direct bovenop de folie aangebracht worden. Bij tegels of een zachte vloerbedekking (PVC, linoleum, marmoleum, tapijt, etc) komt er nog een tussenlaag tussen de verwarmingsfolie en de vloerbedekking te liggen. 

Verwarmingsfolie is geschikt als hoofdverwarming of als bijverwarming en kan onder vrijwel elke vloerbedekking worden toegepast. Van alle vormen van vloerverwarming ligt verwarmingsfolie het dichtst onder het vloeroppervlak waardoor het het meest efficiënt verwarmd.

Tip: Meer over de kosten lees je onze pagina over de kosten van de verschillende soorten vloerverwarming.

Verschillende soorten vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming?

Vloerverwarming kan gebruikt worden als hoofdverwarming en als bijverwarming. Wanneer je de vloer als hoofdverwarming gebruikt heb je geen extra verwarming nodig door middel van een kachel of een radiator. De temperatuur van de vloerverwarming kan geregeld worden met een thermostaat.

Wanneer een van de verschillende soorten vloerverwarming gebruikt wordt als bijverwarming, wordt er naast vloerverwarming wel gebruik gemaakt van andere soorten verwarming, zoals een kachel of een radiator.

Vind dé beste vloerverwarming specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's