Kelderdichting: de oplossing tegen een vochtige kelder

1037

Heb je een kelder en merk je dat de kelder steeds vaker vochtig is en dit ook blijft? Een beetje vocht in de ruimte onder je woning lijkt op het eerste oog niet schadelijk, maar een vochtige kelder is een veelvoorkomend probleem. Wanneer hier niets aan gedaan wordt, kan het nare gevolgen met zich meebrengen. 

Belang van kelderdichting

Het is belangrijk om een vochtige kelder op te lossen voordat het grote problemen veroorzaakt. Kelderdichting is dé oplossing voor dit probleem. Door je kelder af te dichten heb je geen last meer van vochtproblemen die ontstaan in je kelder.

Afhankelijk van het probleem, zijn er een aantal oplossingen om vocht in je kelder te bestrijden. Zo is het aan te raden om kelderdichting te overwegen. Je kelder afdichten begint bij het vaststellen van de oorzaak. 

Het is namelijk verstandig om de oorzaak aan te pakken met kelderdichting en niet alleen de symptomen te bestrijden. Een vochtbestrijder kan met zijn expertise en vakkundigheid kelderdichting toepassen zodat vocht in je kelder verleden tijd is. 

Oorzaak van vocht in de kelder

Een vochtige kelder wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het binnendringen van grondwater in de keldermuren of vloer. De mate van de ernst van het vochtprobleem in je kelder hangt veel af van de regio waar je woont, het aantal neerslag wat valt en de samenstelling van de grond. Een combinatie hiervan kan zorgen voor nare vochtproblemen. 

Naast het feit dat grondwater een rol speelt, is een slechte ventilatie ook een veelgenoemde oorzaak van vocht in de kelder. De vochtige lucht die nergens naar toe kan door de slechte ventilatie, condenseert in een koude omgeving en slaat op de keldervloer-  en muren neer als vocht. 

Echter is het ventileren van een kelder meestal niet genoeg om vocht in de kelder te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat vocht zich geen weg vindt in de kelder, zal de kelder moeten worden afgedicht. Door de kelder af te dichten kan je streven naar een 'gezonde' kelder. Maar wat houdt kelderdichting nou eigenlijk in?

Vind dé beste vochtbestrijders en ontvang gratis offertes.

Wat is kelderdichting?

Kelderdichting is zoals gezegd een effectieve oplossing om je kelder vochtvrij en waterdicht te maken. Bij het afdichten van je kelder wordt er een waterbestendige laag in de kelder aangebracht en in sommige gevallen de muren dicht gemetst. Dit middel wordt meermaals aangebracht zodat zowel de wanden als de vloer waterdicht worden. 

Doordat de kelder afgedicht wordt ziet vocht geen kans meer om zich te nestelen en in sommige gevallen zelfs omhoog te trekken naar je muren. Daarnaast zal vocht in je kelder niet meer kunnen uitbreiden naar vocht in huis

Kelderdichting is de oplossing tegen vochtige muren in de kelder

Werkwijze van kelderdichting

Voordat de kelder afgedicht wordt, zal er gekeken worden welke voorbereidingen getroffen moeten worden. Zo moeten de muren zuiver en schoon zijn, moet de verflaag verwijderd worden en wordt er gekeken naar de mate waarin de muren zijn aangetast. Zodra dit in orde is kan de vochtbestrijder beginnen met het afdichten van de kelder. 

Er zijn verschillende methoden en materialen die gebruikt kunnen worden. In de basis zullen er verschillende lagen materiaal worden aangebracht met een waterbestendige afwerking. 

Meestal bestaan de lagen uit een aanbrand-laag, een anti-leklaag en een druk-laag. Welke methode toegepast dient te worden door de specialist, hangt in belangrijke mate af van de ondergrond. De vochtbestrijder heeft hier het beste oog voor.

Kelderdichting door vochtbestrijder

Om vocht in jouw kelder zo efficiënt mogelijk te bestrijden, is kelderdichting de geschikte optie. Hierbij is het wel essentieel dat je deze klus laat uitvoeren door een vochtbestrijder. Door zijn professionaliteit, ervaring en kennis kan hij of zij de oorzaak aanpakken, de juiste methode kiezen en de klus zo efficiënt mogelijk uitvoeren. 

Wanneer je ervoor kiest om zelf je kelder af te dichten, zal dit naar alle waarschijnlijkheid niet efficiënt gebeuren. In dat geval moet je achteraf alsnog een vochtbestrijder inschakelen. Het zou zonde zijn om al de energie en kosten weg te gooien van het zelf proberen af te dichten van je kelder.

Vind dé beste vochtbestrijders en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's