Vocht in huis op verschillende plekken

1037

Naast vocht in je woonkamer kan vocht in huis op veel meer verschillende plekken voorkomen. Zo kan je last hebben van vocht in je kelder, badkamer, slaapkamer maar vooral ook van vocht in jouw muren. De verschillende vochtproblemen kunnen in deze verschillende omgevingen voorkomen en problemen opleveren, die je liever niet wilt ervaren.

Vocht in huis beginnend bij kelder

Vocht in de kelder is een veelvoorkomend probleem. Waar veel mensen de gevaren onderschatten van vocht in hun kelder, is het belangrijk om vocht in de kelder te bestrijden, om te voorkomen dat de problemen zich gaan opstapelen. Meer over een vochtige kelder en vocht in huis beginnend bij je kelder lees je op onze pagina over een vochtige kelder

(Oorzaak) vocht in badkamer

Vind jij het fijn om even te relaxen in bad of in de douche na een drukke dag? Dat is natuurlijk fijn totdat je plotseling opvallende vieze, zwarte plekken om je heen ziet. Deze zwarte plekken worden veroorzaakt door vocht en schimmels

De badkamer is de meest vochtige ruimte in je woning, dus dat het een vochtprobleem oplevert is voor de hand liggend. Het is handig om maatregelen te nemen om een vochtige badkamer te vermijden.

Wanneer je een douche of een bad neemt, produceer je waterdamp. Warme waterdamp condenseert op koude oppervlakken, wat je meestal terugziet op de spiegel. 

Door deze vorming van condens kunnen wanden, vloeren en plafonds van de badkamer door vocht worden aangetast. Na een verloop van tijd kan dit zorgen voor vocht in badkamer en bijbehorende schimmels. Vocht in badkamer heeft twee belangrijke oorzaken. 

De eerste oorzaak is de waterdamp die opgesloten zit als de ruimte onvoldoende wordt verlucht en zal in de badkamer condenseren op de muren en plafond. Daarnaast is er meestal onvoldoende verwarming in de badkamer, wat ervoor zal zorgen dat het water niet altijd even makkelijk kan verdampen.

Vochtige badkamer herkennen

Vocht in huis dat zich in jouw badkamer heeft gevestigd is erg vervelend en slecht voor je gezondheid en je woning. Een vochtige badkamer kan je aan de volgende dingen herkennen:

 • Regelmatig condens op de ramen
 • De radiator is aangetast door roest
 • Zwarte plekken op het plafond en muren
 • Vochtplekken of druppels op het plafond en muren
 • Zwarte plekken op het plafond en muren
 • Verf- of stucwerk dat loslaat of gaat scheuren
 • Muffige geur
Vind dé beste vochtbestrijders en ontvang gratis offertes.

Bestrijden van vocht in badkamer

Om vocht in badkamer te bestrijden is het belangrijk om de badkamer goed te ventileren. Na het douchen of badderen kan je het raam enkele uren open laten, om zo de badkamer te verluchten en overtollige waterdamp te vermijden. Vaak vergeten mensen om een raam open te zetten of is het niet mogelijk om een raam te openen, zeker in de koude wintermaanden. 

Om een goede verluchting te garanderen kan je het beste een afzuigsysteem plaatsen. Het afzuigsysteem kan je enkele uren per dag aanzetten om de vochtige lucht naar buiten te stuwen.

Vocht in huis gevestigd in slaapkamer

(Oorzaak) vocht in slaapkamer

Merk je dat er vochtplekken op de muren verschijnen, ruikt jouw slaapkamer muf of vormen er druppels op de ramen? Dan heb je waarschijnlijk last van vocht in je slaapkamer. 

Vocht in huis dat zich in jouw slaapkamer heeft gevestigd, kan je het beste zo snel mogelijk oplossen, om verdere schade aan jouw woning en gezondheidsproblemen te vermijden. Vooral vocht in slaapkamer kan slecht zijn voor je gezondheid, aangezien je hier elke dag slaapt. 

Vochtproblemen hoeven niet altijd van binnenuit te ontstaan zoals een slechte ventilatie. Het kan ook via buiten ontstaan. Wanneer je gevel bijvoorbeeld is beschadigd, dan kan het doorslaand vocht veroorzaken. Als deze niet goed is afgedekt kan het vocht hierin trekken en verspreid zich op die manier door de muur heen. Er ontstaan hierbij ook vochtplekken. 

Gevolgen van vocht in slaapkamer

Vocht in slaapkamer kan schade toebrengen aan jouw woning en verschillende ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Ieder mens produceert elke nacht met zijn of haar ademhaling ongeveer 1 a 2 liter waterdamp. 

In combinatie met deze waterdamp en een vochtige slaapkamer, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en is het van belang om het vochtprobleem in je slaapkamer snel aan te pakken. De mogelijke gevolgen kunnen zijn:

Gezondheidsklachten

Vocht in je slaapkamer is erg slecht voor je gezondheid. Een vochtige slaapomgeving is de ultieme broedplaats voor schimmels. Schimmels kunnen leiden tot allergieën en ademhalingsproblemen. Materialen die blootgesteld zijn aan nattigheid kunnen ook bronchitis, verkoudheid en astma veroorzaken. Wanneer de luchtwegen geïrriteerd zijn, kan dit je slaap verstoren.

Schade aan de woning

Duidelijke gevolgen van een vochtprobleem zijn vocht- en schimmelplekken in een vochtige slaapkamer. Ze kunnen ontstaan op de muren, kozijnen en het plafond. Dit ziet er niet alleen lelijk uit maar kan in loop van de tijd ook schade brengen aan je woning; denk hierbij aan loskomend behang en schilderwerk.

Vocht in huis gevestigd in badkamer

Tips om vocht in slaapkamer te voorkomen

Een goede vochtbalans is belangrijk voor je slaap. Daarom is het niet aan te raden om in een vochtige slaapkamer te slapen, maar ook niet in slaapkamer met teveel droge lucht. Hierbij enkele tips om de vochtigheid in je slaapkamer op peil te houden:

 • Laat in de ochtend het raam gedurende 10-20 minuten open staan, voor voldoende verluchting
 • Sluit overdag de slaapkamerdeuren, zo voorkom je warme lucht uit de badkamer of keuken naar de slaapkamer
 • Laat geen was in de slaapkamer drogen
 • Zorg voor een temperatuur van minstens 15 graden, zowel in de winter als in zomer
 • Laat de slaapkamerdeur ‘s nachts op een kier staan, zo kan humide lucht weg dat je ‘s nachts produceert
 • Schakel een vochtbestrijder in bij hardnekkige vochtproblemen/een vochtige slaapkamer.

(Oorzaak) vochtige muren

Vochtige muren is een probleem dat vaak voorkomt. Vochtplekken zitten vaak aan de onderkant van de muur en kan steeds verder intrekken in de muur, wat schimmels kan veroorzaken. Vocht in huis, en vooral vocht in jouw muur, ontstaat vaak in oudere huizen. Wanneer je het probleem pas laat opmerkt en je er niets aan doet, kan dit grote gevolgen hebben. 

Vochtige binnenmuren duiden al op een bestaand vochtprobleem. Hieronder hebben wij vier oorzaken van vochtige muren voor je op een rijtje gezet, te beginnen bij sterke condensatie van woonvocht.

Sterke condensatie van woonvocht

De meeste vocht in woningen produceren we zelf. Problemen met woonvocht is dat de vochtige lucht onvoldoende wordt afgevoerd. Dit komt doordat de woning niet voldoende wordt geventileerd.

Opstijgend vocht

Bij optrekkend vocht zijn de onderkant van de muren vooral vochtig. Dit komt door het ontbreken van een goede waterkering. Aan de onderkant van de muren kunnen schimmels gaan vormen. Meer over dit vochtprobleem lees je op onze pagina over opstijgend vocht.

Doorslaand vocht

Is een gevel van je woning aan de buitenkant beschadigd? Via de scheuren in het steen- of voegwerk kan het regenwater zich gemakkelijk een weg naar binnen vinden. Het vocht zal gaan absorberen in de muren en vervolgens doorslaan naar de binnenmuren. Meer over dit vochtprobleem lees je op onze pagina over doorslaand vocht.

Lekkage

Soms ziet men dat lekkages van waterleidingen, dakgoten, afvoeren en CV leidingen een vochtprobleem veroorzaken. Bij een lekkage kan een enorme hoeveelheid vocht in muren trekken. Een lekkage kan verholpen worden indien nodig door een loodgieter.

Vochtige muren

Gevaar van vocht in muren

Vochtige muren kunnen niet alleen schade toebrengen aan je woning, maar ook aan je gezondheid. Door een hoge luchtvochtigheid, ontstaan schimmels en dit kan weer leiden tot ongedierte die je niet in je woning wil zien. Door de aanwezigheid van schimmels, kunnen klachten voorkomen in de luchtwegen, hoofdpijn en vermoeidheid. Het zijn meestal de schimmelsporen die tot allergische reacties leiden.

Een vochtprobleem dat lang aanhoudt in de muren, kan nadelig zijn voor de constructie van de woning. Als muren vochtig zijn laat dit bijna altijd in de muurafwerking zien. Behang en stucwerken laten los, houten balk die gaat rotten of metalen onderdelen kunnen gaan roesten.

Vochtige muren verhelpen

Het kan veel geld kosten om de schade te repareren. Door vochtige muren snel en grondig aan te pakken vermijd je deze hoge kosten. Een meest gekozen optie om vochtige muren te verhelpen is muren injecteren.

Als eerst wordt er een gaatje in de muur geboord. Door een gel in de muren te injecteren, wordt het waterafstotend gemaakt. Het opstijgende vocht kan niet meer binnendringen en niet meer langer vastgehouden. Het is aan te raden om een vochtbestrijder in te schakelen in plaats van zelf de muren te injecteren en vocht in huis proberen te bestrijden.

Vind dé beste vochtbestrijders en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's